Filmek - mozi-dvd.hu

Nem beszélek zöldségeket!

Dátum: 2011. január 29. szombat, 12:45
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Vígjáték
Vannak filmek, melyek a maguk csendes módján, leheletfinom eszközökkel mesélnek kis csodákról. Germain (Gérard Depardieu) >>>
Nem beszélek zöldségeket!
La tete en friche
francia film 2010
vígjáték

Vannak filmek, melyek a maguk csendes módján, leheletfinom eszközökkel mesélnek kis csodákról. Germain (Gérard Depardieu) amolyan ügyefogyott mackóként, francia Forrest Gumpként csetlik-botlik az életben, alkalmi munkákból él. Sörözik a haverokkal, gondozza a veteményét, s az anyja házának kertjében lakik egy lerobbant lakókocsiban. Az egykori lassú felfogású, rossz tanuló ma is nehezen tud olvasni, hadilábon áll a szavakkal, a mindennapokat a maga egyszerű módján éli meg.
A szeretettelenségben töltött gyerekkor, a rideg anya által meghatározott felnőtt mindennapok sivársága után Germain csak abban lelheti örömét, hogy napközben a városka parkjában üldögél a padon, és eteti a galambokat.


Itt hozza össze a sors Margueritte-tel (Gisele Casadesus), a törékeny, nyugdíjas tudóssal, aki minden idejét az irodalomnak, a könyveinek és a szavak "hatalmának" szenteli. A két ember szokatlan barátsága észrevétlenül kovácsolódik ott a padon, a galambok közt. Az egyszerű, de szeretetéhes fickó, és a világtól búcsúzó művelt asszony kapcsolata mélységes szereteten, és egy szokatlan, de annál erősebb "anya-fiú" kapcsolaton alapul. Germain szomjazza a tudást és az útmutatást, Margueritte pedig még egyszer, utoljára szeretne valamit átadni a szavak szeretetéből.
Eleinte Margueritte olvas fel a hümmögő, szavakat ízlelgető Germainnek, aki lassan "rákap" a tudás és az olvasás ízére. Ahogy lassan a túlkoros diák horizontja tágul, a férfi élete mind jobbra fordul, s képes lesz értékelni maga körül a pici örömöket is.


Szereplők:
Gérard Depardieu, Gisele Casadesus, Rea Mauranen, Patrick Bouchitey, Jean-François Stévenin, François-Xavier Demaison, Sophie Guillemin, Claire Maurier
Rendező: Jean Becker
Író: Marie-Sabine Roger
Forgatókönyvíró: Jean Becker
Zeneszerző: Laurent Voulzy
Operatőr: Arthur Cloquet
Producer: Louis Becker
Vágó: Jacques Witta
Forgalmazó: Mokép
Hossz: 82 perc

IMDb

Hazai Mozipremier: 2011. március 3.

Nem beszélek zöldségeket! - Trailer, filmelőzetes: