Dráma: Dermesztő mélységMozifilmek
Dermesztő mélység (Djúpid / The Deep)
1984. március 11. - Az éjszaka sötétjében, egy kis halászhajó felborult 3,2 tengeri mérföldre délkeletre a Vestmann-szigetektől. >>>

Dermesztő mélység

Djúpid / The Deep

izlandi dráma (2012)

1984. március 11. - Az éjszaka sötétjében, egy kis halászhajó felborult 3,2 tengeri mérföldre délkeletre a Vestmann-szigetektől. A fedélzeten tartózkodó öt halászból, csak hárman tudtak megkapaszkodni a hajó gerincébe egy ideig, amíg az el nem süllyedt háromnegyed órával később. Az egyetlen túlélő, Gudlaugur Fridthórsson "Gulli" (Ólafur Darri Ólafsson), miután végigélte tengerésztársai halálát, lerúgta tengerész ruháit, hogy ne akadályozzák, és elhatározta, hogy kiúszik a partra. Tisztában volt vele, hogy a lehetetlenre vállalkozik a fagyos vízben, de nyugodt maradt, koncentrált, hisz az egyetlen esélye, ha megpróbálja. Hat órát töltött a jeges óceánban, míg végül sikerült partra úsznia.

Baltasar Kormákur izlandi rendező, megtörtént eseményeken alapuló filmje, egy elsüllyedt halászhajó egyetlen túlélőjének emberfeletti küzdelméről. Alkotását jelölték a 85. Oscar-gála, legjobb idegen nyelvű film kategóriájába és a 2013 Nordic Council Film Prize-ra is.

Érdekesség:
- A Vestmann-szigetek (Vestmannaeyjar / Westman Islands) egy apró szigetcsoport Izland partjaitól délre, ahol "Gulli" csodával határos túlélését, minden év márciusában megünneplik, amikor is a navigációs főiskola diákjai 6 órán keresztül, felváltva úsznak a tiszteletére.
- Gulli kimerülten, átfagyva, de egészségesen tántorgott be a városba. Hogyan tudta túlélni a dermesztő hideget, hipotermiát hat órán keresztül, ami egy átlagos embert 15-30 perc alatt megölt volna? A tudós érdeklődését is felkeltette a hihetetlen történet, akik arra a következtetésre jutottak, hogy a kissé kövér Gulli életét a testzsír menthette meg, valamint az hogy nem esett pánikba, ami sok energiát felemészt...de a rejtély ezzel, nem teljesen megoldott.
- Nemzeti hőssé vált, bár ő nem akarta, mivel nap mint nap emlékezik, amikor ő ugyan szerencsésen megmenekült, de barátai, társai a szeme előtt lelték halálukat.

Képgaléria:

Dermesztő mélység
Djúpid
The Deep
Dermesztő mélység
Dermesztő mélység (The Deep)
Gudlaugur Fridthórsson
Baltasar Kormákur: Dermesztő mélység
Dermesztő mélység
Szereplők:
Ólafur Darri Ólafsson, Jóhann G. Jóhannsson, Thorbjörg Helga Thorgilsdóttir, Theodór Júlíusson, María Sigurdardóttir, Björn Thors, Throstur Leo Gunnarsson
Rendező: Baltasar Kormákur
Forgatókönyv: Baltasar Kormákur, Jón Atli Jónasson
Producer: Agnes Johansen, Baltasar Kormákur
Operatőr: Bergsteinn Björgúlfsson
Vágó: Sverrir Kristjánsson, Elísabet Ronaldsdóttir
Zene: Daníel Bjarnason, Ben Frost
Gyártó: AGM Factory, Blueeyes Productions, Filmhuset Produksjoner
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.
Hossz: 95 perc

IMDb

Dermesztő mélység - Poszter
Hazai Mozipremier: 2013. november 7.

Dermesztő mélység (Djúpid / The Deep) - Trailer, angol feliratos előzetes:  • Ehhez a cikkhez: Dermesztő mélység jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek