Filmek - mozi-dvd.hu

Üstökös a Mumin-völgy fölött

Dátum: 2013. november 11. hétfő, 14:36
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Animációs
Üstökös a Mumin-völgy fölött
Az északi gyerekek a Mumin család klasszikus meséin nőttek fel. A vidám kis lényeket a finn, svéd anyanyelvű író és illusztrátor >>>

Üstökös a Mumin-völgy fölött

Muumi ja punainen pyrstötähti / Moomins and the Comet Chase

finn, angol, lengyel film (2010)
animációs

Egy nap Mumin arra ébred, hogy valami furcsa történt Mumin-völgyben, mindent sűrű szürke por borít, a folyót, fákat, eget és földet, de még a házukat is. Rosszat sejt, ezért legjobb barátaival, Maflival és Kószlászlbóklásszal tutajt építenek Mumin papa segítségével, hogy útra kelhessenek a Magányos Hegységben lévő csillagvizsgálóba és kiderítsék az igazságot, az ott lakó bölcs professzoroktól. A csapat utazását megannyi megpróbáltatás teszi kalandossá. Megérkeznek, de a bölcsek jóslata nem sok jót ígér, szörnyű csapás jön az égből. Számításuk szerint az űrből, egy üstökös 4 nap, 4 óra, 4 perc és 44 másodperc múlva éri el a Földet.
Az idő sürget, ezért a három barát hazaindul, amilyen gyorsan csak lehet. Útközben találkoznak Szipogilivel és testvérével és együtt folytatják a közeledő üstökös hatására még veszélyesebbé váló útjukat a vöröslő ég alatt. Vajon Mumin és barátai időben hazaérnek, hogy figyelmeztessék a Mumin-völgy lakóit? Vajon meg tudják állítani a világ végét?

Az északi gyerekek a Mumin család klasszikus meséin nőttek fel. A vidám kis lényeket a finn, svéd anyanyelvű író és illusztrátor, Tove Jansson álmodta, alkotta meg 1930-ban, aki a skandináv mitológiából merített ötletet. A mitológiában egy óriásokhoz hasonló ijesztő faj, azaz Troll, de azoknál kisebbek, kerekdedek, fehérek és nagy orruk van, ami valljuk be, egy kissé a vízilovakra emlékeztetnek. A Mumin család Finnországban él egy szigeten barátaikkal, a természet lágy ölén. Minden, ami az eredendő természethez kötődő, s minden, ami humánum, az végigvonul Moomin történetein, közvetítve azt a gyermekek felé. A Muminok történeteiből könyvek, képregény, rajzfilm TV-sorozat és most mozifilm is készült.

Képgaléria:

Üstökös a Mumin-völgy fölött
Muumi ja punainen pyrstötähti
Moomins and the Comet Chase
Üstökös a Mumin-völgy fölött
Szereplők/hangok:
Max von Sydow (narrátor), Alexander Skarsgard (Moomintroll), Stellan Skarsgard (Moominpapa / Hemulens), Mads Mikkelsen (Sniff), Peter Stormare (Snufkin), Helena Mattsson (Snorkmaiden)
Rendező: Maria Lindberg
Író: Tove Jansson
Forgatókönyv: Joel Backström, Iivo Baric, Minna Karvonen, Anders Larsson
Producer: Tom Carpelan
Vágó: Maria Lindberg
Zene: Andrzej Rokicki
Gyártó stúdió: Oy Filmkompaniet Alpha Ab, FST5, Filmkompaniet Distribution
Forgalmazó: ADS Service Kft.
Hossz: 75 perc

IMDb
Hivatalos weboldal

Üstökös a Mumin-völgy fölött - Poszter
Hazai Mozipremier: 2013. december 5.

Üstökös a Mumin-völgy fölött - angol nyelvű előzetes: