Filmek - mozi-dvd.hu

A futurológiai kongresszus

Dátum: 2013. november 22. péntek, 12:04
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Sci-fi
A futurológiai kongresszus (The Congress)
A valóságtól elrugaszkodott élőszereplős / animációs, sci-fi elgondolkodtató kérdéseket vet fel világunk kiábrándító jövőjéről. >>>
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

A futurológiai kongresszus

The Congress

izraeli, német, lengyel, luxemburgi, francia, belga film (2013)
élőszereplős / animációs, sci-fi


Az öregedő, egykor híres hollywoodi színésznő Robin Wright, váratlanul ajánlatot kap a nagy Miramount stúdiótól, hogy adja el nekik a filmes személyazonosságát, testét, amit digitálisan beolvasnak és létrehozzák "virtuális színésznő" karakterét, hogy megkötések nélkül generálhassák alakját különböző filmekben, hisz ez a jövő üzlete. Hogy meggyőzzék, cserébe izmos összeget ajánlanak, és abba is beleegyeznek, hogy a számítógépes karakterét örökké fiatalon hagyják. A színésznő számára csábító, a hatalmas összeg és hogy örökké fiatal és csábító marad, de a stúdió kikötése: ezek után már sehol se szerepelhet. Annak ellenére, hogy lelkiismerete mást súg, Robin végül aláírja a szerződést, így a pénzből a legjobb kezelést kaphatja beteg fia Aaron, aki egy ritka rendellenességben szenved. A szerződés 20 évig érvényes.
20 évvel később, Robin visszatér és részt vesz a Futurológiai kongresszuson, amely bemutatja a Miramount új technológiáját, a jövőbeli fantáziamozi világát, amely lehetővé teszi az emberek számára is, hogy saját animált avataruk legyen. Ebben az illúzió világban bármik lehetnek, akár csábító istennők, vagy éppen kedvenc akcióhősök. A stúdió, mára már kizárólagos alkotója a filmes álomvilágnak, ők irányítanak minden érzelmet, vágyat, szerelmet, az emberet tudatát. Amikor az "idős" Robin Wright megérkezik a kongresszusra, mint a díszvendég, senki sem ismeri fel őt, mint egykori szépséget, hírességet. Amikor az arénában nyilvánosan hangot ad ellenző nézeteinek, feldühíti a kongresszus házigazdáit, de hirtelen lázadók csatlakoznak a semmiből, s a nagyhatalom utópisztikus terve hirtelen kisiklani látszik. Robin hirtelen visszanyeri öntudatát, s választási képességét. Vajon éljen a valós világban, öregedő, névtelen színésznőként beteg kisfiával, vagy átadja magát a hazug, mesterséges világnak, aholörökké fiatal marad?

Ari Folman a számos díjat nyert Libanoni keringő után, most a lengyel Stanislaw Lem sci-fi író, azonos című (The Futurological Congress) novelláját vitte filmvászonra. A film lenyűgöző keveréke az élőszereplős/animációs műfajnak, melyben jól közvetíti a Lem-féle álomszerű, szürreális világot és ebben az utópisztikusan gyönyörű jövőbeli társadalom felszíne alatt megbúvó rothadt igazságot. A valóságtól elrugaszkodott téma elgondolkodtató kérdéseket vet fel világunk kiábrándító jövőjéről.
A filmben Robin Wright saját magát alakítja, mellette Harvey Keitel, Jon Hamm, Paul Giamatti és Danny Huston is feltűnik. A film premiere a 2013-as Cannes-i Filmfesztiválon volt.

Képgaléria:

A futurológiai kongresszus (Robin Wright)
Ari Folman: The Congress
A futurológiai kongresszus (Robin Wright)
A futurológiai kongresszus - animációs, sci-fi
A futurológiai kongresszus (The Congress)
Harvey Keitel
A futurológiai kongresszus (Robin Wright)
Paul Giamatti, Kodi Smit-McPhee, Robin Wright
Szereplők:
Robin Wright, Harvey Keitel, Jon Hamm, Paul Giamatti, Danny Huston, Kodi Smit-McPhee, Sami Gayle
Rendező: Ari Folman
Író: Stanislaw Lem
Forgatókönyv: Ari Folman
Producer: Ari Folman, Robin Wright, Reinhard Brundig, David Grumbach, Ewa Puszczynska
Operatőr: Michal Englert
Vágó: Nili Feller
Zene: Max Richter
Gyártó: Bridgit Folman Film Gang, Pandora Filmproduktion, Opus Film
Forgalmazó: Cirko Film
Hossz: 122 perc

The Congress - IMDb
Hivatalos weboldal

A futurológiai kongresszus (The Congress) - poszter
Hazai Mozipremier: 2014. január 23.
Premier előtti vetítés: az Uránia Nemzeti Filmszínházban,
2013. november 27. és december 1.

A futurológiai kongresszus (The Congress) - előzetes: