Dokumentumfilm: Vivian Maier nyomábanMozifilmek
Vivian Maier nyomában (Finding Vivian Maier)
Dokumentumfilm Vivian Maier fotóművészről, aki halála után szerzett hírnevet, hátrahagyott ezernyi remekművével.
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Vivian Maier nyomában

Finding Vivian Maier

amerikai film (2013)
dokumentum

Élt egyszer Amerikában egy művész, aki a XX. század egyik legnagyobb street fotósa volt, ám ezt ő soha nem tudta magáról. Úgy halt meg, hogy hátrahagyott ezernyi remekművéből soha, egy sem került nyomtatásba. John Maloof egy virtigli történész, aki Chicago régi épületei után kutatva egy bolhapiaci aukció során birtokába kerül egy rakat negatívnak, amely aztán nemcsak megváltoztatja életét, de egyhamar milliomossá is teszi.
A Vivian Maier nyomában című film e két mesét bontja ki: a szegénységben és elhagyatottságban meghalt magányos dada történetét, aki alkalmi munkái mellett egész életében fotózott, mintegy végigdokumentálva saját nézőpontjából a XX. század második felét, egy ösztönös művészét, aki úgy használta a fényképezőgépet, mint Van Gogh az ecsetet: anélkül ontotta magából a remekműveket, hogy arra a világ kíváncsi lett volna. Vivian Maier nyomában azonban a felfedezés örömének dokumentuma is, John Maloof szerencséjének és inspiráló erőfeszítéseinek története, amint az általa felfedezett művészt és annak életművét a világ elé tárja.


Bár neve csupán csak pár éve került a köztudatba, Vivian Maier kételyek nélkül a huszadik század egyik kiemelkedő alkotója. Fotográfiáit soha, senkinek nem mutatta meg, így azokat egy véletlen folytán fedezte fel John Maloof ingatlanközvetítő 2007-ben. Azóta az alkotó különleges története és fotói szinte az egész világot bejárták. A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier Rolleiflex fényképezőgépe mögé bújva, New York és Chicago utcáit róva örökítette meg az urbánus Amerika legérdekesebb és különleges pillanatait az ötvenes évektől kezdve egészen a kilencvenes évek végéig.

Az 2009. április 21-én elhunyt Vivian Maierről készült dokumentumfilmet Torontóban, New Yorkban, Rio de Janeiroban és a berlini filmfesztiválon is bemutatták. Az évforduló alkalmából, a Magyarhangya, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házzal közösen a világpremier után pár héttel eredeti nyelven, magyar felirattal május elején többször is levetítik. (A tervezett időpontok: május 6, kedd 18.00 / május 10, szombat 16.00 és 18.30 / május 11, vasárnap 18.30) (forrás, vetítési információk: Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház / www.maimano.hu)

Képgaléria:

Vivian Maier nyomában
Vivian Maier
Vivian Maier nyomában - dokumentumfilm
Vivian Maier nyomában (Finding Vivian Maier)
Szereplők:
Vivian Maier (archív fotók), John Maloof, Mary Ellen Mark, Phil Donahue
Rendező: John Maloof, Charlie Siskel
Forgatókönyv: John Maloof, Charlie Siskel
Producer: John Maloof, Charlie Siskel
Operatőr: John Maloof
Vágó: Aaron Wickenden
Zene: J. Ralph
Gyártó stúdió: Ravine Pictures
Forgalmazó: Magyarhangya
Korhatár: 12
Hossz: 83 perc


Finding Vivian Maier - IMDb
Hivatalos weboldal

Vivian Maier nyomában (Finding Vivian Maier) - poszter
Premier előtti vetítések: 2014. május 6, 10, 11.
Hazai Mozipremier: 2014. június 12.

Vivian Maier nyomában (Finding Vivian Maier) - magyar feliratos előzetes:


Hasonló filmek

  • Ehhez a cikkhez: Vivian Maier nyomában jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Mozifilmek