Mozifilmek
Amerikai mesterlövész (American Sniper)
Clint Eastwood Bradley Cooper főszereplésével, Chris Kyle, az amerikai haditengerészet legtöbb áldozatot ejtő, legendás mesterlövészének életét vitte filmre.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Amerikai mesterlövész

American Sniper

amerikai film (2014)
akció, életrajzi, dráma, háborús
16 éven aluliak számára nem ajánlott!
A texasi születésű Christopher Scott Kyle, gyermekkorában apjától tanult meg lőni, majd rodeó bajnok volt, mielőtt beállt katonának. 1999-től 2009-ig az Egyesült Államok Haditengerészetének kötelékében vetették harcba, és hamarosan világklasszis mesterlövészként találta meg hivatását, aki ellenséges tűzben teljesít a legjobban. Hamarosan úgy bebizonyította éles céllátását, hogy az iraki felkelők annyira rettegték őt, hogy a Shaitan Al-Ramadi ("Devil of Ramadi" az Ördög) csúfnevet adták neki, és vérdíjat tűztek ki a fejére. Kyle legendás hírnevet szerzett SEAL-, tengerészgyalogos- és a hadseregben szolgáló bajtársai körében, akiket gyilkos hatékonysággal védett a háztetőkről és bármilyen rejtett lőállásból. Hajszálpontos, szinte 1,9 kilométeres távolságból leadott lövéseivel Falludzsában az ellenség heves tüzével dacolva mentett meg egy utcai harcban kelepcébe került tengerészgyalogos csoportot. Chris Kyle érte el a legtöbb halálos mesterlövész-találatot az amerikai hadtörténetben. A Pentagon hivatalosan több mint 150 találatot igazolt (az addigi amerikai rekord 109 volt).

Clint Eastwood legújabb, izgalmas és realista háborús, ugyanakkor életrajzi filmje egy különleges emberről, Bradley Cooper főszereplésével, akinek játékát már most pályafutásának legjobb szerepének és Oscar esélyesnek tartanak. A veterán Eastwood felismerte és kiaknázta Chris Kyle lebilincselő történetének valamennyi lehetőségét: egy férfi és katona őrlődése a kötelesség, család és egy látszólag soha véget nem érő háború között. A korai kritikák szerint az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legmegindítóbb filmje lesz az iraki eseményekről, mely nem csak Kyle-ról szól, hanem harcostársai előtt is tiszteleg, akik mellette, vagy akár más területeken voltak a harcmezőn. A film Chris Kyle iraki kalandjait összefoglaló önéletrajza alapján készült, amit a sors szörnyű fintora folytán már nem láthat, mert egyik leszerelt veterántársa - annyi sok veszélyes bevetés után - hazai földön, egy texasi lőtéren 2013-ban ellene fordította fegyverét és tragikusan elhunyt. Kyle mesteri beszámolója rendkívüli harctéri élményeiről minden idők legkiválóbb háborús emlékiratai közé tartozik.
Amerikai mesterlövész (American Sniper) - Bradley Cooper
Amerikai mesterlövész (American Sniper) poszter
Szereplők: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes, Jake McDorman, Kyle Gallner, Sam Jaeger, Navid Negahban, Eric Ladin, Sammy Sheik, Cory Hardrict, Owain Yeoman, Joel Lambert, Tony Nevada, Brett Edwards, Mido Hamada
Rendező: Clint Eastwood
Író: Chris Kyle, Scott McEwen, James Defelice
Forgatókönyv: Jason Hall
Operatőr: Tom Stern
Vágó: Joel Cox, Gary Roach
Látványtervező: Charisse Cardenas, James J. Murakami
Producer: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Andrew Lazar, Robert Lorenz, Peter Morgan
Stúdió: Warner Bros., Village Roadshow Pictures, Mad Chance Productions
Forgalmazó: InterCom
Hossz: 132 perc
Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb Hivatalos honlap

Mozipremier: 2015. február 19.

Amerikai mesterlövész (American Sniper) díjak és jelölések

Oscar-díj (2015) - Legjobb film jelölés
Oscar-díj (2015) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Jason Dean Hall
Oscar-díj (2015) - Legjobb vágás jelölés: Gary Roach, Joel Cox
Oscar-díj (2015) - Legjobb férfi alakítás jelölés: Bradley Cooper
Oscar-díj (2015) - Legjobb hangvágás jelölés
Oscar-díj (2015) - Legjobb hangkeverés jelölés
BAFTA-díj (2015) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Jason Dean Hall
BAFTA-díj (2015) - Legjobb hang jelölés

Amerikai mesterlövész (American Sniper) magyar feliratos filmelőzetes

Hasonló filmek

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

MozifilmekMozipremierek