Mozifilmek
1989 - Határon
Kreatív dokumentumfilm és nagypolitikai dráma, az 1989-es magyar határnyitásról és az Európát átszelő vasfüggöny leomlásáról.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

1989 - Határon

1989

magyar, dán, német, norvég film (2014)
dokumentum
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
Magyarország a csőd szélére került 1988 végére. Az állampárt dörzsölt, sokat megélt öregjei egy fiatal, csupán negyvenéves közgazdászt, Németh Miklóst tettek meg miniszterelnöknek, hogy időt nyerjenek, ha pedig jobbra fordul a gazdasági helyzet, megszabaduljanak tőle. Némethnek viszont más tervei voltak. A technokrata férfinak, nincs könnyű helyzete, megoldást kell találnia a riasztó gazdasági helyzetre. Úgy dönt, hogy gazdasági-társadalmi reformokat vezet be, valamint törli a költségvetésből a drága határellenőrzést. Egy fiatal keletnémet pár értesül a híresztelésekről, hogy megnyílik Ausztria felé a magyar határ, és eldöntik, hogy tesznek egy próbát. Ám Németh nagyhatalmú ellenfelekkel és keményvonalas kommunistákkal találja szemben magát. A fiatal pár áldozatául esik a politikai játszmának: a férfit lelövik a határon. E tragikus eset paradox módon felgyorsítja Németh végső döntését a határ megnyitásáról, és nem sokra rá leomlik a berlini fal. Az egész estés film rekonstruálja az eseményeket, és tanúvallomásokon, archív felvételeken, a politikai kulcsfigurák szájáról leolvasott dialógusokon keresztül bevezeti a nézőt a titkos tárgyalások helyszínére.

Az Oscar-jelölt Anders Ostegaard (Burma – Tudósítás egy zárt világból) és Rácz Erzsébet kreatív dokumentumfilmje nemcsak a rendszerváltó államférfi portréja, sokkal több annál. Rengeteg archív felvétellel és az irattárakban, visszaemlékezésekben fellelhető anyagok segítségével életre keltik a nyolcvanas évek végét, teljes abszurditásával és időnként thrillerbe illő feszültségével együtt. Humorral és érzelmekkel teli bepillantást kapunk a huszonöt évvel ezelőtti események kulisszái mögé, amelyhez hasonlóban még nem lehetett részünk.
1989 - Határon (A berlini fal leomlása)
1989 - Határon poszter
Szereplők: Németh Miklós, Gundula Schafitel, Mathias Rössler, Uta Koch, Reinhard Schmied, Okányi Sándor, Okányi Erika
Rendező: Anders Ostergaard, Rácz Erzsébet
Forgatókönyv: Anders Ostergaard, Rácz Erzsébet
Operatőr: Simon Plum
Vágó: Szilvia Ruszev, Pernille Bech Christensen
Zene: Stein Berge Svendsen
Producer: Lise Lense-Moller
Stúdió: Proton Cinema, Magic Hour Films ApS, Gebrueder Beetz Filmproduktion
Forgalmazó: Mozinet
Hossz: 90 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2015. február 26.

1989 - Határon (2014) magyar filmelőzetes

Hasonló filmek

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Heti mozipremierekMozifilmekMozipremierek