Filmek - mozi-dvd.hu

Akváriumban élni

Dátum: 2015. augusztus 26. szerda, 09:37
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Dráma
Akváriumban élni (Vonarstraeti / Life in a Fishbowl)
Mindenkinek van valami rejtegetnivalója. Három különböző ember története, akiknek a sorsa egy éjszaka visszavonhatatlanul összefonódik.

Akváriumban élni mozipremier

Vonarstraeti / Life in a Fishbowl

izlandi film (2014)
dráma
16 éven aluliak számára nem ajánlott!
Három ember története egy éjszaka visszavonhatatlanul összefonódik. Mindhárman kettős életet élnek és mindannyiuknak van valami rejtegetnivalója. Eik jó anya, de hogy el tudja tartani kislányát, éjszakánként call girlként keres pénzt. Móri egykori író, aki tragikus múltja elől menekül az italba, iszákossága közben hajléktalanná válik. Sölvi sikeres bankár, de egy céges csalás hatására morális dilemmába kerül. Sorsuk egy éjszaka keresztezi egymást, mindhárman kénytelenek elszámolni a múltjukkal, és a jelennel, hogy képesek legyenek ismét tükörbe nézni, és magukon kívül a környezetükön is segítsenek.

Baldvin Zophoníasson rendező drámája a gazdasági válság kezdetekor játszódik, amely Izlandot különösen keményen sújtotta. Filmje érzékletesen mutatja be az izlandi társadalmat, és annak aktuális állapotát, három különböző ember történetét követve, akiknek a sorsa egy éjszaka összefonódik és megváltoztatják egymás életét.
Alkotását már most minden idők legjobb izlandi filmjeként emlegetik. Az Izlandi Filmakadémia Edda-díjátadóján is tarolt a film, elnyerve 12 kategóriában a legjobb izlandi filmnek járó elismerést, többek között a legjobb film, rendező, forgatókönyvíró, színész díjait. Az Akváriumban élni világpremierje a rangos Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol különdíjat kapott, majd bejárta a világ filmfesztiváljait, szerepelt többek között Palm Springsben, Kijevben, Isztanbulban, és Tallinnban, utóbbi helyen elnyerte a legjobb film díját. Az Akváriumban élni volt Izland Oscar-nevezettje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.
Akváriumban élni (Vonarstraeti / Life in a Fishbowl) izlandi film
Akváriumban élni (Vonarstraeti / Life in a Fishbowl) magyar poszter
Szereplők: Hera Hilmar, Thor Kristjansson, Porsteinn Bachmann, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Laufey Elíasdóttir, Elías Helgi Kofoed-Hansen, Markus Reymann, Birgir Örn Steinarsson, Birgitta Sigursteinsdóttir
Rendező: Baldvin Zophoníasson
Forgatókönyv: Baldvin Zophoníasson, Birgir Örn Steinarsson
Operatőr: Jóhann Máni Jóhannsson
Vágó: Sigurbjorg Jonsdottir
Zene: Ólafur Arnalds
Látványtervező: Gunnar Pálsson
Jelmez, kosztüm: Margrét Einarsdóttir
Producer: Júlíus Kemp
Stúdió: The Icelandic Filmcompany, Axman Productions, Harmonica Films
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.
Hossz: 127 perc
Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb
Mozipremier: 2015. augusztus 27.