Mozifilmek
Szcientológia, avagy a hit börtöne (Going Clear: Scientology and the Prison of Belief)
Alex Gibney provokatív dokumentumfilmje lerántja a leplet a Szcientológia Egyházról, a szektából kiugrott nyolc tag vallomásai alapján.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Szcientológia, avagy a hit börtöne

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

amerikai film (2015)
dokumentum
16 éven aluliak számára nem ajánlott!
Az Oscar-díjas rendező Alex Gibney legújabb dokumentumfilmje a hatvan éve alapított Szcientológia Egyházról szól. A film a Pulitzer-díjas Lawrence Wright könyve alapján készült, és nyolc kiugrott tag portréján keresztül mutatja meg a szekta külső szemnek láthatatlan működését. A sokkoló vallomásokból kiderül, mennyire manipulatív a több országban hivatalos vallásként elfogadott Szcientológia világa, és hogy mi mindenre képes a szekta nevében ma is a jelenlegi vezető. Megtudhatjuk, hogyan lett az L. Ron Hubbard által kitalált eszmerendszer elképesztően népszerű Hollywoodban, és hogyan váltak olyan elismert és befolyásos filmesek híveivé, mint John Travolta és Tom Cruise, valamint a háromszoros Oscar-díjas Ütközések rendezője, Paul Haggis. Megdöbbentő, kétórás dokumentumfilmje, archív felvételeket is felhasználva, az egyház titkairól rántja le a leplet.

Az Esquire magazin által csak "korunk legfontosabb dokumentumfilmeseként" emlegetett Gibney három Emmy-díjat elnyert filmje provokatív mese az egóról, a kizsákmányolásról és a hatalomvágyról.
Alex Gibney egyébként rendszeresen izgalmas és kényes témákat jár körbe, mint például: az Enron cég csődje (Enron: The Smartest Guys in the Room, 2005), az amerikai katonák által elkövetett kínzások (az Oscar-díjas Taxi to the Dark Side, 2007), Ken Kesey portréja (Magic Trip, 2011), a katolikus egyház pedofil-botránya (Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God, 2012), a Wikileaks-sztori (Előttünk nincsenek titkok: A Wikileaks története, 2013), Lance Armstrong bukása (The Armstrong Lie, 2013), Fela Kuti élete (Finding Fela!, 2014), és az Apple alapítójának története (Steve Jobs: The Man in the Machine, 2015).
Szcientológia, avagy a hit börtöne (2015) dokumentumfilm
Szcientológia, avagy a hit börtöne (2015) magyar plakát
Szereplők: Alex Gibney, Paul Haggis, Jason Beghe, Sylvia Taylor, Lawrence Wright, L. Ron Hubbard, David Miscavige, John Travolta, Tom Cruise, Mike Rinder, Tony Ortega, Hana Whitfield
Rendező: Alex Gibney
Író: Lawrence Wright
Forgatókönyv: Alex Gibney
Operatőr: Samuel Painter
Vágó: Andy Grieve
Zene: Will Bates
Látványtervező: Rob Locasio
Producer: Alex Gibney, Kristen Vaurio, Lawrence Wright
Stúdió: HBO Documentary Films, Jigsaw Productions, Sky Atlantic
Forgalmazó: Cinefil Co és a magyarhangya
Hossz: 119 perc
Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2015. november 19.

Szcientológia, avagy a hit börtöne (2015) feliratos előzetes

Hasonló filmek

  • Ehhez a cikkhez: Szcientológia, avagy a hit börtöne jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

MozifilmekMozipremierek