Filmek - mozi-dvd.hu

Utazás apánkkal

Dátum: 2016. december 27. kedd, 12:05
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Dráma
Utazás apánkkal (2016) dráma, vígjáték
1968-ban, a prágai tavasz idején két fiú és idős apjuk felkerekedik, hogy a romániai Aradról az NDK-ba utazzon.

Utazás apánkkal mozipremier

Die Reise mit Vater / That Trip We Took with Dad

német, román, magyar, svéd film (2016)
dráma, vígjáték
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
Az anya halála óta a fiatal orvos Mihai (Alex Mărgineanu) tartja egyben a családot. Öccse, Emil (Răzvan Enciu) lázadozik a rendszer ellen, lassan megvakuló, súlyos beteg apjának, Williamnak (Ovidiu Schumacher) pedig már nyűg az élet. AZ NDK-ba mégis azért mennek, mert Mihai elintézte, hogy apján életmentő műtétet hajtsanak végre. Épphogy megérkeznek, mikor a Csehszlovákiát megszállni készülő szovjet tankokkal találják szembe magukat. Mivel az események miatt lezárják a cseh–német határt, a család egy keletnémet fogolytáborba kerül. Mihai itt megismerkedik Ullival, a müncheni egyetemista lánnyal (Susanne Bormann), aki szó szerint elkápráztatja: a lány minden, ami ő nem, és mindene megvan, amiről ő még csak álmodni sem mert soha.
A család végül tranzitvízumot kap, és teljesen felkészületlenül az NSZK-ban köt ki, ahol aztán hatalmas dilemmával szembesülnek: Nyugaton maradjanak, vagy visszatérjenek Romániába?

Az Utazás apánkkal road movie-ba oltott keserédes vígjáték a szerelemről és a szabadságról, igaz történet alapján. A film a 2016-os Müncheni Nemzetközi filmfesztiválon elnyerte az Új Német Mozi-díj: a zsűri különdíját a legjobb filmzenéért, az One Future-díjat: külön dicséret, valamint a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díját.
Utazás apánkkal (2016) dráma, vígjáték
Utazás apánkkal (2016) poszter
Szereplők: Ovidiu Schumacher, Razvan Enciu, Alexandru Margineanu, Susanne Bormann, Manuel Klein, Doru Ana, Ana Ularu, Lutz Blochberger, Marcela Nistor, Florin Galan
Rendező: Anca Miruna Lazarescu
Forgatókönyv: Anca Miruna Lazarescu
Operatőr: Christian Stangassinger
Vágó: Dan Olteanu, Hansjörg Weißbrich
Zene: Darvas Ferenc
Látványtervező: Albert Petra
Jelmez, kosztüm: Szakács Györgyi, Szlávik Juli
Producer: Verona Meier
Stúdió: Filmallee, Strada Film, Mirage Film Studio
Forgalmazó: A Company Hungary Kft.
Hossz: 111 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb
Mozipremier: 2017. január 19.