Mozifilmek
Az állampolgár (2017) filmdráma
Az afrikai menekült Wilson, biztonsági őrként dolgozik egy élelmiszerboltban és legfőbb vágya, hogy megkapja a magyar állampolgárságot.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Az állampolgár

magyar film (2017)
dráma
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.
A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.
Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Vranik Roland (Fekete kefe, Adás) harmadik, bevándorlásról, beilleszkedésről és szerelemről szóló filmje, a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált. A megrázó történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit, emberi oldalát. Az állampolgár a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.
Az állampolgár (2017) magyar filmdráma
Az állampolgár (2017) plakát
Szereplők: Máhr Ágnes, Dr. Cake-Baly Marcelo, Arghavan Shekari
Rendező: Vranik Roland
Forgatókönyv: Vranik Roland, Szabó Iván
Operatőr: Juhász Imre
Vágó: Makk Lili
Zene: Kalotás Csaba
Jelmez, kosztüm: Szakos Kriszta
Producer: Fehér Károly
Stúdió: Popfilm
Forgalmazó: Mozinet
Hossz: 109 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2017. január 26.

Az állampolgár (2017) hivatalos előzetes

Hasonló filmek

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

MozifilmekMozipremierek