Mozifilmek
Emlékképek (2016) életrajzi, dráma
Andrzej Wajda életrajzi-drámája a tragikus sorsú, Wladyslaw Strzeminski lengyel avantgárd festőnek állít emléket.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Emlékképek

Powidoki / Afterimage

lengyel film (2016)
életrajzi, dráma, történelmi
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
A film Wladyslaw Strzeminskinek, a 20. század egyik legkiemelkedőbb lengyel avantgárd festőjének állít emléket, aki nemcsak művészként, hanem tanárként is kiemelkedő eredményeket ért el. Strzeminski élete a Lengyel Népköztársaság megalakulása után vett hirtelen fordulatot, hiszen a mozgássérült festő a legnehezebb pillanatokban sem volt hajlandó meghajolni a párt akarata előtt. Életét ellehetetlenítették, egyedül diákjai álltak ki mellette az utolsó pillanatig, valamint egyetlen lánya, Nika, aki félárva lett édesanyja halála után. Strzeminski élete utolsó pillanatáig festett és dolgozott A látás elmélete című könyvén, miközben a nyomor egyre elviselhetetlenebbé vált számára.

Andrzej Wajda (A mi nemzedékünk, Csatorna, Hamu és Gyémánt, Danton, Katyn, Az ígéret földje) a világ filmgyártásának egyik legnagyobb, korszakos figurája. Nemcsak a lengyel filmgyártást teremtette meg szinte egymaga az ötvenes évek elején, de hatalmas hatást gyakorolt a kelet-európai filmkészítésre is a szocializmus évtizedeiben. A lengyel filmrendező utolsó filmjének világpremierje a rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd számos további fesztiválon vetítették az Emlékképeket, többek között a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon és Rómában is. A film a Lengyel Filmfesztiválon a zsűri különdíját kapta. A tavaly elhunyt Oscar-életműdíjas Wajda művészetét világszerte számos díjjal ismerték el, életművéért többek között Velencében Arany Oroszlán-díjat, Berlinben Arany Medve-díjat kapott, a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI is életműdíjjal tüntette ki. Az Emlékképek főszerepében az a Boguslaw Linda (Pan Tadeusz, Magányos nő) látható, aki ötször kapta meg a legjobb színésznek járó díjat a Lengyel Filmfesztiválon. Az Emlékképek méltó lezárása Wajda fantasztikus pályafutásának, és egyben ez volt Lengyelország nevezettje az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.
Emlékképek (2016) lengyel életrajzi, dráma
Emlékképek (2016) plakát
Szereplők: Boguslaw Linda, Aleksandra Justa, Bronislawa Zamachowska, Zofia Wichlacz, Krzysztof Pieczynski, Mariusz Bonaszewski, Szymon Bobrowski, Aleksander Fabisiak, Paulina Galazka, Irena Melcer, Tomasz Chodorowski, Filip Gurlacz, Mateusz Rusin, Mateusz Rzezniczak, Tomasz Wlosok, Adrian Zaremba, Mateusz Bieryt, Barbara Wypych, Danuta Borsuk, Izabela Dabrowska, Anna Grzeszczak, Dominika Kluzniak, Dorota Kolak, Henryk Niebudek, Magdalena Kuta, Anna Majcher, Anna Markowicz, Nina Czerkies, Ewa Oksza-Lapicka, Malgorzata Rudzka
Rendező: Andrzej Wajda
Forgatókönyv: Andrzej Wajda, Andrzej Mularczyk
Operatőr: Pawel Edelman
Vágó: Grazyna Gradon
Látványtervező: Marek Warszewski
Jelmez, kosztüm: Katarzyna Lewinska
Producer: Malgorzata Fogel-Gabrys, Michal Kwiecinski
Stúdió: Akson Studio
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.
Hossz: 98 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2017. május 4.

Emlékképek (Powidoki) hivatalos előzetes, angol felirattal

Hasonló filmek

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

MozifilmekMozipremierek