Mozifilmek
Az utolsó család (Ostatnia rodzina)
Az ismert lengyel művészcsalád története: Zdzislaw Beksinski legendás festőművész, felesége Zofia és fia Tomasz. Életük messze nem volt szokványos.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Az utolsó család

The Last Family / Ostatnia rodzina

lengyel film (2016)
életrajzi, dráma
16 éven aluliak számára nem ajánlott!
Amilyen különleges volt a lengyel Beksinski család élete, olyan rendkívüli a róluk készült film is. A hetvenes évek közepétől harminc éven keresztül követjük a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apát, a nyolcvanas években kultuszstátuszba kerülő DJ és rádiós műsorvezető fiút és a család nőtagjait, akik valahogy próbálják elviselni az excentrikus férfiakat. Lengyelország természetesen rengeteget változott ezekben az évtizedekben, de mi csak a családon keresztül, nagyrészt egy lakótelep két lakásából látjuk a szükségállapotot vagy a rendszerváltást.
Az utolsó család a legkevésbé sem életrajzi film, hanem különleges családi tabló, amely egy rendkívül fura famílián keresztül mutatja be az életet a keleti blokkban – anélkül, hogy bármilyen formában is politizálna.

Jan P. Matuszynski fanyar humorú és drámai (első) nagyjátékfilmje bejárta a világ filmfesztiváljait: Locarnóban a legjobb színésznek járó díjat nyerte, Chicagóban a művészeti rendezést és a fényképezést ismerték el, míg a Lengyel Filmfesztiválon a legjobb film, színész és színésznő, valamint a közönség elismerését kapta. Zdzislaw Beksinski disztópikus szürrealizmusa erős hatással volt a sci-fi irodalomra, a filmművészetre és az alternatív zenére. A varsói lakótelepen élt művész családja minden lépését dokumentálta, a film ezekből az anyagokból dolgozott.
Az utolsó család (Ostatnia rodzina) lengyel életrajzi, dráma, játékfilm
Az utolsó család (Ostatnia rodzina) magyar plakát
Szereplők: Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Aleksandra Konieczna, Andrzej Chyra, Zofia Perczynska, Danuta Nagórna, Alicja Karluk, Magdalena Boczarska, Agnieszka Michalska, Jaroslaw Gajewski, Pawel Paczesny, Grzegorz Felus, Adam Szyszkowski, Lukasz Gawronski, Dagmara Mrowiec, Marta Józwik, Jakub Wróblewski, Magdalena Pociecha, Elzbieta Karkoszka, Jerzy Pozarowski, Mikolaj Chroboczek, Ryszard Chlebus, Tomasz Zaród, Wojciech Jagielski, Marek Niedzwiecki
Rendező: Jan P. Matuszynski
Forgatókönyv: Robert Bolesto
Operatőr: Kacper Fertacz
Vágó: Przemyslaw Chruscielewski
Zene: Atanas Valkov
Látványtervező: Jagna Janicka
Jelmez, kosztüm: Emilia Czartoryska
Producer: Leszek Bodzak, Aneta Cebula-Hickinbotham, Piotr Galon, Jan Kubicki, Izabela Lopuch, Daniel Markowicz, Antony Root, Anna Spisz, Iwona Wujastyk
Stúdió: Aurum Film, HBO Europe, Lightcraft
Forgalmazó: Mozinet
Hossz: 123 perc
Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2017. május 11.

Az utolsó család (Ostatnia rodzina) magyar feliratos előzetes

Hasonló filmek

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

MozifilmekMozipremierek