Filmek - mozi-dvd.hu

Manifesztum

Dátum: 2018. január 19. péntek, 09:16
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Művészfilm
Manifesztum (Manifesto)
A huszadik század leghíresebb művészeti kinyilatkoztatásait Cate Blanchett tizenhárom költői monológban adja elő.

Manifesztum mozipremier

Manifesto

német film (2017)
dráma, művészfilm
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
A Manifesztum című filmet egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze a rendező, Julian Rosefeldt. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja Cate Blanchett rendkívüli alakításában. A színésznő 12 különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó... minden egyes szerepében váratlan és meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a jól ismert, híres szövegeknek.

Julian Rosenfeldt rendező filmes installációja, az Oscar-díjas Cate Blanchett főszereplésével, aki már számtalanszor bebizonyította bármilyen karaktert képes eljátszani. A rendező alkotása a művész, a művészet szerepét vizsgálja a társadalomban. A kollázs kiindulópontja Filippo Tommaso Marinetti Futurista kiáltványa, de olyan művészek gondolattöredékeiből is válogatott a rendező, mint Tristan Tzara, Kazimir Malevics, André Breton, Sol LeWitt. A politikai hagyományok előtti tiszteletből Blanchett a prológusban Marx és Engels Kommunista kiáltványának első sorát is idézi. A Manifesztum a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be.
Manifesztum (Manifesto) Cate Blanchett
Manifesztum (Manifesto) poszter
Szereplők: Cate Blanchett, Erika Bauer, Ruby Bustamante, Carl Dietrich, Marie Borkowski Foedrowitz, Ea-Ja Kim, Marina Michael, Hannelore Ohlendorf, Ottokar Sachse, Ralf Tempel, Jimmy Trash, Andrew Upton
Rendező: Julian Rosefeldt
Forgatókönyv: Julian Rosefeldt
Operatőr: Christoph Krauss
Vágó: Bobby Good
Zene: Ben Lukas Boysen, Nils Frahm
Látványtervező: Erwin Prib
Jelmez, kosztüm: Bina Daigeler
Producer: Cornelia Ackers, Marcos Kantis, Martin Lehwald, Julian Rosefeldt, Wassili Zygouris
Stúdió: Bayerischer Rundfunk (BR), Ruhr Triennale, Schiwago Film
Forgalmazó: Cirko Film
Hossz: 95 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb
Mozipremier: 2018. február 1.