Mozifilmek
A művészet templomai - Hitler kontra Picasso (2018)
Csodálatos mesterművek, amiket egy diktatúra betiltott és kifosztott. Elkobzott és elrejtett műkincsek, amelyek évtizedekkel később előkerültek.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

A művészet templomai - Hitler kontra Picasso

Hitler versus Picasso and the Others

olasz, francia, német film (2018)
ismeretterjesztő, dokumentumfilm
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő,  immár 10. epizódja a hitleri diktatúra művészet-üldözését veszi górcső alá. A náci rezsim egyrészről a propaganda által „elfajzott művészet”-nek titulált korabeli kortárs műalkotásokat nyilvánosan megbélyegezte, betiltotta és elkobozta, másrészről a pártvezetés által preferált klasszikus és modern alkotásokat – többnyire kényszer alkalmazásával – szisztematikusan begyűjtötték. Európa-szerte több százezer műalkotást koboztak el ily módon, amelyeket titkos raktárakba rejtettek. A háború utáni évtizedekben számos festmény előkerült ugyan, de ez csupán a töredéke annak hatalmas mennyiségű elrejtett műkincsnek, amely után a nyomozás mind a mai napig zajlik. 2012-ben például Hildebrand Gurlitt egykori náci műkereskedő fiának lakásán több mint 1400 festményt, többek között Toulouse-Lautrec-, Picasso-, Renoir-, Kokoschka-műveket és egy elveszettnek hitt Monet-festményt foglaltak le, amelyek becsült összértéke 1 milliárd euró.

A több éves kutatómunka alapján készült film párizsi, New York-i, hollandiai és németországi tematikus kiállítások, köztük a Gurlitt-gyűjteményt is feldolgozó tárlatok bemutatásával vezeti végig a nézőt a 20. századi művészettörténet e különösen vészterhes korszakán. Toni Servillo, az Oscar-díjas A nagy szépség főszereplőjének narrációja mellett személyes visszaemlékezések, szakértői interjúk és különleges archív felvételek segítik a rendkívül szerteágazó téma feldolgozását.
A művészet templomai - Hitler kontra Picasso (2018) ismeretterjesztő, dokumentumfilm
A művészet templomai - Hitler kontra Picasso (2018) poszter
Szereplők: Toni Servillo (narrátor), Timothy Garton Ash, Jean-Marc Dreyfus, Berthold Hinz, Meike Hoffmann, Simon Goodman, Edgar Feuchtwanger, Eva Kleeman, Daaf Ledeboer, Markus Krischer, Agnieszka Lulinska, Christopher A. Marinello, Bernhard Maaz
Rendező: Claudio Poli
Forgatókönyv: Sabina Fedeli, Didi Gnocchi, Arianna Marelli
Operatőr: Mateusz Stolecki
Vágó: Claudio Poli
Zene: Remo Anzovino
Producer: Claudio Poli, Veronica Bottanelli
Stúdió: 3D Produzioni, Nexo Digital
Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
Hossz: 95 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2018. június 7.

A művészet templomai - Hitler kontra Picasso (Hitler versus Picasso and the Others) feliratos előzetes

Hasonló filmek

  • Ehhez a cikkhez: A művészet templomai - Hitler kontra Picasso jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

MozifilmekMozipremierek