• Kalandfilm: A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége
Mozifilmek
A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
Nem kétséges, hogy alig két hónappal a Gyűrűk Ura trilógia második részének hazai mozibemutatója előtt csak egyetlen film csillapíthatja a rajongók

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

új-zélandi, amerikai film (2001)
kaland, dráma, fantasy
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
Nem kétséges, hogy alig két hónappal a Gyűrűk Ura trilógia második részének hazai mozibemutatója előtt csak egyetlen film csillapíthatja a rajongók "éhségét" mégpedig az első rész teljesen újravágott, új jelenetekkel kiegészített bővített vátozata! A rendező kizárólag a videó- és DVD megjelenés számára elkészítette a film bővített változatát, amely mintegy fél órával hosszabb mint a moziban látott, illetve az augusztusban videón megjelent változat!

Újra itt van egy ember, aki szeretne elmesélni nekünk egy történetet. Történetet az Összetartásról, a Barátságról, a Hősiességről, de mindenek felett a Sorsról. Fogadást, vagy kompromisszumot bármikor, de valódi Szövetséget életében csak egyszer köthet az ember, hiszen az a halálig tart. Tolkien megírta, Peter Jackson pedig most a vásznon mesél nekünk azokról a csodálatos érzésekről, amelyek évezredek óta bennünk lakoznak, de sokan még mostanság sem élnek őszintén vele, sőt sokan talán még fel sem ismerik. Pedig olyan dolgok ezek, amelyek nélkül a lét csak egy túlélő játéknak tűnhet. Miért mondom mindezt?
Mert hiszem.

Középfölde egy fantázia-birodalom, ám alapjaiban nem különbözik a mi világunktól. Különböző népek, előítéletek, érdekek, ellentétek, háborúk. Ám ami mindennél fontosabb, a szövetség is létezik. Zsákos Frodó, a hobbit kapja az igen nehéz, ám mégis megtisztelő feladatot, hogy az Egy Gyűrűvel elinduljon Mordorba, a Végzet Hegyére, az egyetlen helyre, ahol azt el lehet pusztítani. A Sötét Úr, Szauron azonban nem akarja megvárni, amíg eljön hozzá a gyűrű, ezért elküldi kilenc szolgáját, a lidérceket, hogy szerezzék vissza. A Gyűrű-hordozó azonban mindig megmenekül, bár Völgyzugolyba mégis nagy szerencsével jut csak el. A tanácskozáson vita robban ki, de Frodó, mert rájön, hogy ez a sorsa, vállalja a megmérettetést. Három hobbit társa vele tart, a szövetség többi tagját pedig a szabad népek tagjai alkotják: Gandalf, a varázsló, az embereket Aragorn és Boromir, a tündéket Legolas, a törpöket pedig Gimli képviseli. A kilenc fős társaság elindul hát, hogy beteljesítsék küldetésüket, végzetüket...
Aki olvasta a könyvet, az biztos sokat ábrándozott arról, vajon hogyan lehetne belőle értékes, és hű adaptációt készíteni. Azt hiszem, talán nem vagyok egyedül, akik hosszú idő után is úgy vélekedtek, hogy ez szinte lehetetlen. Amikor azonban kiderült, hogy az a Peter Jackson, aki az utóbbi évtized legeredetibb, és legfélelmetesebb misztikus borzongató-filmjeit készítette el, úgy gondoltuk, hogy talán ő lesz a legmegfelelőbb ember, aki képes úgy visszaadni Tolkien birodalmát és gondolatait, hogy ne kelljen csalódnunk. A gyűrű szövetsége tulajdonképpen az X-Men - A kívülállók által megkezdett vonalat teljesíti ki. Ott sem elsősorban a látványon és a mindenféle hiper-szuper képességen volt szó, hanem az alkotók azzal próbálkoztak, hogy minden hősben az embert láttassák, azt, hogyan képesek kezelni, és egyáltalán feldolgozni "emberfelettiségüket" (bár ezt sokan sajnos máig nem fogták fel). Nos itt tulajdonképpen "igazi" halandók a kalandok fő karakterei, mégis valami felbecsülhetetlen erő lakozik mindannyiukban. Mindez csak azért, hogy szívükben, világukban béke legyen. Csak egy nehéznek tűnő feladat, ami tényleg az is.
Ilyen szerepekre bizony igen nehéz lehetett megfelelő színészeket választani. Egy-két helyről kihallottam, hogy bizony ez, meg az nem volt megfelelő. Nos a fiatal Elijah Wood kapásból tökéletes választás volt Frodó szerepére. Remekül játssza a hatalmas teherrel küzdő, mégis bátor és tántoríthatatlan félszerzetet, mint ahogy elmondható ez három hobbit-társáról is. A főszereplők közül Ian McKellen (nem is tudom milyen szavakkal lehetne illetni ez a zseniális művészt) mondhatni viszi a pálmát, a történet kulcsfigurájának, Gandalfnak szerepében, de ugyanúgy Aragorn szerepében is nehezen lehetne elképzelni mást, mint Viggo Mortensent. A mellékszereplők közül Sean Bean emelkedik ki, aki a gyűrű hatalmától megbénuló Boromirt alakítja. És akit még feltétlenül meg kell említenünk, nem más, mint Cate Blanchett. ő kelti életre Galadrielt, a tünde úrnőt, aki már a könyv olvasása közben is megbűvölt mindenkit. Nos Blanchett nem az a kimondott szépség, de olyan isteni vonásai vannak, hogy az valami hihetetlen. Fényesebben ragyog, mint a Nap, vagy annak bármely sugara. Megigéző, az ember azonnal rabjává válik, egyszerűen képtelen levenni róla a szemét. Sokak szerint Liv Tyler lóg ki igazán a sorból, hiszen az általa megformált Arwen fel sem tűnt az első kötetben. Színre lépése azonban mégsem erőltetett, bár sokan hurroghatnának, hogy miért kellett az egyik kulcsjelenetbe becsempészni (amelyhez eredetileg köze sem volt), de nem érdemes, mert az összképet már puszta jelenlétével ugyanúgy emeli, mint bármely társa.
A másik fontos összetevő természetesen a látvány, amelyhez foghatót még nem igen láthattunk. Ezalatt nem is feltétlenül a tökéletességre gondolok, hanem arra, hogy elsőre feldolgozhatatlan mindaz a vizuális csoda, festményi szépség, "vizuális költői jelkép", ami a film három órája alatt a szemünk elé tárul. Nagy szerepe van ebben az általam mostantól már csak csupa nagybetűvel említett operatőrnek, ANDREW LESNIE-nek, aki talán a filmtörténet legélőbb mozgóképeit varázsolja elénk. Persze abban, hogy a kamera ennyi idő alatt sokkal nagyobb távolságokat tesz meg, mint egy elkötelezett maratoni futó egész életében, nagy szerepe van a digitális technikának is, de ez mit sem von le LESNIE munkájának értékéből. Nos fanatizmusomat úgy sem tudom véka alá rejteni, ezért bevallom, január 3-án gondolkodás nélkül kijelentettem:
A gyűrű szövetsége az év filmje!

Zárásként talán a lényeget illenék ideszúrnom: annak, hogy ez a film nem egyszerű közönségfilm lett, nem más a legfontosabb eleme, mint az, hogy Peter Jackson megértette a könyvet. Átlátott az orkokon, a hobbitokon, a varázslókon, meg úgy eleve a jó és a rossz szimpla küzdelmén, és felfogta mindazt, amivel Tolkien megszólította olvasóit, de természetesen ez még mindig nem lett volna elég, ha emberünkben nincs meg a kellő odaadás, érzékenység és természetesen profizmus, amelyek nélkül bajosan lehetett volna ennek a monumentális trilógiának az első fejezetét úgy visszaadni, ahogy az reményeinkben élt. Mindenkinek teljes szívvel ajánlom, hogy ne egy szimplán látványos fantázia-horror-kalandfilmre üljön be, hanem olvasson a sorok között, mert könnyen rátalálhat élete egyik legnagyobb filmélményére!

The Real Bohemian
A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége 2001
A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége poszter
Szereplők: Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom, Liv Tyler, Alan Howard, Noel Appleby, Sean Astin, Sala Baker, Sean Bean, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Billy Boyd, Marton Csokas, Megan Edwards, Michael Elsworth, Mark Ferguson, Ian Holm, Christopher Lee, Lawrence Makoare, Andy Serkis, Brent McIntyre, Ian McKellen, Peter McKenzie, Sarah McLeod
Rendező: Peter Jackson
Író: J.R.R. Tolkien
Forgatókönyv: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson
Operatőr: Andrew Lesnie
Vágó: John Gilbert
Zene: Howard Shore
Látványtervező: Grant Major
Jelmez, kosztüm: Ngila Dickson, Richard Taylor
Stúdió: New Line Cinema, WingNut Films, The Saul Zaentz Company
Hossz: 178 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2002 január 10.

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége szinkronos előzetes

Hasonló filmek

  • Ehhez a cikkhez: A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 4 Átlagolt érték: 4.75
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozifilmek