Filmhírek

A BAF immár több mint négy éves működése alatt egyre közelebb került az induláskor megfogalmazott és kitűzött >>>

Budapesti Animációs Filmklub - Wallace & Gromit

A BAF immár több mint négy éves működése alatt egyre közelebb került az induláskor megfogalmazott és kitűzött céljához: a kulturális életben méltatlanul háttérbe szorított animációs filmművészetet megismertetése és megszerettetése a szélesebb közönséggel.
A magyar köztudatban a rajzfilmek a gyerekfilmekkel jelentettek egyet, és a 70-es, 80-as évek magyar klasszikus rajzfilmjein kívül kevesen ismertek más animációs filmeket. A BAF előadásain rendszeresen megjelenő 300-500 fős közönségnek sikerült megismernie a világ rajzfilmművészetének legkiemelkedőbb rendezőit, alkotásait.
A vetítéseken a nézők megismerkedhettek a világ vezető animációs művészeivel, az egyes országok (Anglia, Kanada, USA, Németország, Franciaország, Csehország, Oroszország, stb.) rajzfilmes múltjával és jelenével, különféle stílusokkal és különböző animációs technikákkal. Később a világ legrangosabb fesztiváljainak díjnyertes filmjein keresztül a kortárs animáció került előtérbe. 2004. tavaszán egy-egy motívum köré csoportosítva került bemutatásra az animáció sokszínűsége (Animáció és Burleszk, Animáció és Vallás, Animáció és Szex, Animáció és Zene, Animáció és Horror, Animáció és Halál). Bár alkalmanként a válogatásokban feltűntek magyar alkotások is, sokáig elmaradt hazánk animációs filmjeinek átfogó bemutatása. Ezt a hiányt pótolandó a BAF 2004. őszét a magyar animáció hőskorának, 2005. tavaszát pedig a magyar animáció aranykorának bemutatására szentelte.

Az induló évadról

2005 őszén - egy kis időre szakítva a rövidfilmekkel – a programot egészestés művészfilmek alkotják majd. Az elmúlt években a hosszú animációk reneszánszukat élik. Évente egyre több ilyen film készül a világban és a kultúrpolitika változásainak köszönhetően ezek egyre nagyobb hányada Magyarországon is moziba kerül. Ugyanakkor a hazánkban bemutatott filmek jelentős része - egy-két kivételtől eltekintve (Belleville randevú, Segítség, hal lettem!, Özönvíz) - a nagy amerikai stúdiókból (Disney, Pixar, Dreamworks) került ki. Ezek képi világa, technikai megoldásai igényesek, követik - sőt sokszor meg is határozzák - az aktuális trendeket, ám mégsem fedik le az animáció teljes palettáját.
A BAF célja, hogy a nem az aktuális „mainstream” vonalba tartozó filmek, technikák és képi világok is eljussanak az emberekhez. Ezért eredeti célkitűzéseinek megfelelően olyan filmek kerülnek majd vetítésre, melyek hazánkban kevéssé ismertek. A programot olyan egészestés animációs filmeket alkotják, melyek ez idáig nem kerültek hazai forgalmazásba (mozi, TV, video/DVD), de megítélésünk szerint mindenképpen az elmúlt évek mestermunkái közé tartoznak.

A BAF 2005. őszi vetítéseinek is a Millenáris Fogadó nyújt otthont, ahova az animációt szerető közönség szinte már hazajár. A vetítésekre kéthetenként kerül majd sor, a program szeptember közepén indul és december közepéig tart.

A rendezvény plakátjai időközben önálló életre keltek. A 36. Magyar Filmszemlével párhuzamosan megrendezett Második Magyar Filmplakát és Verseny kiállításán egy úgynevezett tematikus blokkban bemutatták a rendezvény 2004-es évadjának 13 plakátját. Plakátokat a jövőben is Gacs Réka, a Magyar Iparművészeti Egyetem volt tanársegédje, a londoni Royal Academy of Arts diákja fogja tervezni.

A 2005. szeptember 21-én induló vetítéssorozat tervezett programja a következő:

szeptember 21.: Wallace Gromit : The Grand Day Out, A Close Shave,
The Wrong Trousers (Rendező: Nick Park)
október 5.: My life as McDull (Rendező: Toe Yuen)
október 19.: Allegro Non Troppo (Rendező: Bruno Bozetto)
november 2.: The secret adventures of Tom Thumb (Rendező: Dave Borthwick)
november 16.: Fritz the Cat (Rendező: Ralph Bakshi)
november 30.: Alice (Rendező: Jan Svankmajer)
december 14.: Fantasia (Rendezők: James Algar, Samuel Armstrong
Ford Beebe, Norman Ferguson, Jim Handley, T. Hee, Bill Roberts, Paul Satterfield, Hamilton Luske, Wilfred Jackson)

A vetítések ingyenesek és este 8 órakor kezdődnek a Millenáris Park Fogadójában.

Forrás: UIP Duna Film
  • Ehhez a cikkhez: Budapesti Animációs Filmklub jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 2 Átlagolt érték: 3
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Filmhírek