Dráma: Szent Lajos király hídjaMozifilmek
Midőn Peru legszebb hídja, a Lima és a Cuzco közötti országutat összekötő Szent Lajos király hídja rejtélyes körülmények között leszakad, >>>
Midőn Peru legszebb hídja, a Lima és a Cuzco közötti országutat összekötő Szent Lajos király hídja rejtélyes körülmények között leszakad, öt utazó zuhan az alant elterülő mélységes szakadékba. Véletlen volt csupán, vagy isteni beavatkozás eredménye, hogy e végzetes pillanatban éppen eme öt halandó igyekezett átkelni a túlsó oldalra?

Vagy tán az is lehetséges, hogy a maga módján éppen ez az öt ember idézte elő a bekövetkezett szerencsétlenséget? A Szent Lajos király hídjában Thornton Wilder mély együttérzéssel és az életigenlés elkötelezett híveként kutatja a válaszokat, melyek a maguk közvetett módján mind a szeretet mindenhatóságáról tanúskodnak.

Wilder története a 18. századi Peruba, a spanyol inkvizíció idejébe kalauzolja az olvasót, aki az áldozatok egymást keresztező életútjainak tanújaként számtalan izgalmas, egymástól nagyon különböző helyszínekkel ismerkedhet meg.

A korszak színházai és kolostorai, örömtanyái és a limai kikötők éppúgy életre kelnek, mint ahogy megelevenednek a madridi királyi udvar által támogatott tengeri felfedezőutak is.

Thornton Wilder világhírű regényének megfilmesítésében, öt, látszólag egymással semmilyen kapcsolatban nem álló utazó élete kapcsolódik össze egy tragédiában.

A Szent Lajos király hídja - mind a könyv, mind pedig a filmváltozat - az emberiséget öröktől fogva izgató kérdésekre keresi a választ, melyek közül a legfontosabbat a következőképpen fogalmazza meg a szerző:

„Vagy véletlenül élünk és véletlenül halunk meg, vagy pedig terv szerint élünk, és terv szerint halunk meg.”Szent Lajos király hídja
The Bridge of San Luis Rey
angol, francia, spanyol film 2004
dráma

Szereplők:
Robert De Niro, Gabriel Byrne, Harvey Keitel, Kathy Bates, F. Murray Abraham, Geraldine Chaplin, Samuel Le Bihan, Dominique Pinon
Rendező: Mary McGuckian
Forgatókönyv:
Thornton Wilder regénye alapján: Mary McGuckian
Operatőr: Javier Aguirresarobe
Vágó: Kant Pan
Zene: Lalo Schifrin
Forgalmazza: Mokép
Hossz: 120 perc

Mozipremier: 2005 December 15.
  • Ehhez a cikkhez: Szent Lajos király hídja jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Mozifilmek