Dráma: GuantanamoMozifilmek
2001. szeptemberében négy muszlim fiatal útnak indul otthonából, az angliai Tipton városából Pakisztánba, >>>
Guantanamo
The Road to Guantanamo
angol film 2006
dráma, dokumentum

2001. szeptemberében négy muszlim fiatal útnak indul otthonából, az angliai Tipton városából Pakisztánba, hogy részt vegyenek barátjuk esküvőjén. Közülük hárman két és fél évvel később érkeznek haza.

Ami ez alatt az idő alatt történt velük, az a legmerészebb képzeletet is felülmúlja. A fiatalokat, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy rossz időben voltak rossz helyen, az amerikai hadsereg foglyul ejti Afganisztánban, és a guantanamo-i fogolytáborba szállítja. Hiába állítják, hogy ártatlanok, az amerikaik nem engedik őket szabadon, úgy bánnak velük, mint a terroristákkal.
Az örökkévalóságnak tűnő idő alatt rendszeresen kínozzák, és válogatott bűntettekkel vádolják őket. Amikor előkerül egy videokazetta Osama Bin Laden-ről, fogva tartóik azt állítják, hogy a fiúk rajta vannak a felvételeken. Szinte a véletlennek köszönhető, hogy egy régi angliai rendőrségi ügy tisztázza őket a vádak alól, és a fiatalemberek 2004 tavaszán hazatérhetnek Angliába.

Az igaz történet interjúk, archív felvételek segítségével és a megpróbáltatások újra eljátszásával elevenedik meg. A három fiúnak a biztonságos kisvárosi létből az újkori történelem legsötétebb poklaiba vezető fizikai és lelki útját bemutató film egyszerre megrendítő és mélyen elgondolkodtató.

A 2006-os Berlini Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat elnyerő film hatalmas kritikai visszhangot keltett a világsajtóban, hiszen olyan témához nyúlt, ami korunk politikai viszonyait jellemzi, a fenyegetettség és brutalitás beszivárgását az emberiség hétköznapjaiba.

Szereplők:
Farhad Harun, Arfan Usman, Rizwan Ahmed, Shahid Iqbal, Jason Salkey
Rendezők:
Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Operatőr:
Marcel Zyskind
Vágók:
Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Zene:
Harry Escott, Molly Nyman
Gyártó stúdió:
Revolution Films, Screen West Midlands
Forgalmazza: Budapest Film
Hossz: 95 perc
Típus: feliratos
Bemutató:
2006. február 14. (Berlinale)
Amerikai mozipremier:
2006. június 23.

Hazai mozipremier: 2006. június 1.
Guantanamo

Guantanamo

Guantanamo
  • Ehhez a cikkhez: Guantanamo jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek