Dráma: A velencei kalmárMozifilmek
Antonio (Jeremy Irons), a jómódú velencei kereskedő fiatal barátjának, Bassaniónak (Joseph Fiennes) ad nagy összegű kölcsönt, >>>
A velencei kalmár
The Merchant of Venice
amerikai, olasz, luxemburgi, angol film 2004
dráma, kosztümös, történelmi

Antonio (Jeremy Irons), a jómódú velencei kereskedő fiatal barátjának, Bassaniónak (Joseph Fiennes) ad nagy összegű kölcsönt, hogy az ifjú elmehessen Belmontba megkérni a szépséges Portia (Lynn Collins) kezét. Antoniónak nem áll rendelkezésére készpénz, mert minden vagyonát tengeri vállalkozásokba fektette. Barátja kedvéÊrt kölcsönt vesz föl Shylocktól, a zsidó uzsorástól (Al Pacino). Shylock nem kamatot kér, ám a kölcsönt rettenetes feltételhez köti: ha Antonio három hónap alatt nem tudja visszafizetni a kérdéses összeget, egy fontnyi húst vághat ki a testéből.
Antonio nyugodt szívvel aláírja a szerződést. Bassanio Belmontba utazik Portiához, aki hatalmas vagyon örököse. Apja végakarata értelmében Portiát csakis az veheti feleségül, aki három ládika közül kiválasztja azt, amelyikbe a lány arcképét rejtették.

Mivel Antonio hajói elsüllyedtek, ezért képtelen fizetni Shylocknak - aki pedig követeli az egy font húst, vagyis Antonio halálát. A zsidó a dózséhoz fordul, hogy ítélje meg számára a szerződésbe foglalt zálogot. Hajthatatlanságát régi sérelmein (a velenceiek állandóan gúnyolták vallása és foglalkozása miatt) túl az motiválja, hogy imádott lánya, Jessica (Zuleikha Robinson) nemrég megszökött a házából szerelmével, a keresztény Lorenzóval (Charlie Cox), ráadásul sok pénzt és egy számára drága gyűrűt is magukkal vittek...

Shakespeare népszerű drámáját az Oscar-díjra jelölt Michael Radford (1984, Neruda postása) vitte filmre remek szereposztásban.

Szereplők:
Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes, Lynn Collins, Zuleikha Robinson, Charlie Cox, Kris Marshall
Rendező: Michael Radford
Forgatókönyv: Shakespeare drámája alapján: Michael Radford
Zene: Jocelyn Pook
Gyártó stúdió:
Arclight Films, Avenue Pictures Productions
Forgalmazza: SPI International
Hossz: 138 perc
Eredeti megjelenés:
2004. szept. 3. (Telluride Film Festival, USA)
Hivatalos honlap

Hazai mozipremier: 2006 június 15.
  • Ehhez a cikkhez: A velencei kalmár jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 2 Átlagolt érték: 4.5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

MozipremierekMozifilmek