Animációs: DVD kritika: Süsü Keselyűk (3 DVD)DVD kritika
A történetben a Süsü Keselyűk Repülőszázad kalandjait követhetjük nyomon...
Süsü Keselyűk A film

Kora gyermekkoromból sokszor felrémlett egy rajzfilm emlékképe a vigyori rosszcsont kutyáról és kétbalkezes gazdájáról. Ekkor még nem tudtam, hogy ez a mese azonos a Dastardley and Muttley-val. Magyarországon a '80-as évek közepén csak pár részt adtak le az amúgy sem túl hosszú sorozatból. Most húsz év elteltével hazánkban először jelenik meg Süsü Keselyűk címmel, hogy örömet szerezzen kicsiknek és nagyoknak.
1968-ban a Hanna-Barbera Productions egy új rajzfilm tervén gondolkodott. Amerikában, ebben az időben már nagy népszerűségnek örvendett a The Wacky Races című sorozat, melynek két szereplőjét - a kelekótya ebet és gazdáját - a nézők különös figyelemmel tüntették ki. Ekkor jött az ötlet, hogy ezt a két karakter kiemelve egy új alkotást hozzanak létre. Az első részt 1969. március 20-án sugározta a CBS, amely rövid idő alatt elnyerte a rajongók kegyeit, ezért állandó szombat reggeli műsoridőt kapott.
A történetben a Süsü Keselyűk Repülőszázad kalandjait követhetjük nyomon,akiknek egyetlen célja, hogy elkapjanak egy postagalambot (Yankee Doodle Pigeon), ami szupertitkos üzeneteket szállít az ellenségről. A banda a cél elérésének érdekében körmönfontabbnál-körmönfontabb terveket sző, de hiába állítanak hadrendbe lélegzetelállító találmányokat, a szövetséges erők hős szárnyasa mindig túl jár az eszükön.

A rajzfilm sajátos humorával - mely leginkább a helyzetkomikumra épít -, és aranyosan bárgyú, de szerethető karaktereivel nagyon hamar belopja magát az ember szívébe. A karakterek nagyon alaposan és hozzáértően vannak kidolgozva, minden szereplő egy kicsit el van túlozva, de ez teszi őket annyira viccesé, hogy a néző néha már a hasát fogja a nevetéstől.
A rohamosztag vezetője a mindig mérges Guszti (Dastardley), aki ex-Wacky Races versenyzőből lett pilóta. Másodpilótája Mardel (Muttley), a jó kedélyű kutya, gazdája noszogatására repülni tanult, melynek eredményeként farkát úgy pörgeti, mintha helikopter rotor lenne. Az eb minden hőstettéÊrt kap egy kitüntetést, de azt vissza is veszi Guszti, ha valami balul sül el.

Lakli (Zillly) a Keselyűk pilótája, aki nagyon gyáva és, ha valami veszély közeleg, mindig visszahúzódik ruhájának nyakába, mely leginkább egy sárga esőkabátra hasonlít. Minden új dolog félelemmel tölti el, beleértve az új repülőgépeket is. Dagi (Klunk) az "ész" a csapatban. Minden epizódban szokatlan kinézetű és működésű repülőket tervez. Ilyenek például a tehenek hajtotta vagy az óriásbunkóval felszerelt, többszárnyú, több emeletes szerkezetek. Különös betegsége következtében (Tourette syndroma) beszédét nem nagyon érteni, mert megszakítja egy-egy fütyülés, dörmögés vagy sikoltás. Az egyetlen ember, aki le tudja fordítani amit mond az Lakli.
A másik állandó szereplő a hazafias amerikai hazarepülő galamb, aki kis táskájában nagyon fontos levelet visz. Van nála egy kürt is, amit mindig megfúj, ha megtámadja őt, a Keselyű Repülőszázad. A Tábornok egy nemlátható karakter, csak a hangját halljuk, mivel minden részben felhívja telefonon Gusztit, hogy különböző parancsokat adjon neki vagy éppen jól fenéken billentse. Külön érdekesség, hogy egyik epizódban a csapat elmegy meglátogatni a tábornokot, de ő ekkor is a kamera látószögén kívül marad.

Az epizódok szerkezetileg három részre vannak osztva. Az első a tényleges eszeveszett galambvadászatról szól, a második - A Nagyszerű Mardel - a kutya álmait mutatja be, hogy miként látná magát szívesen, ilyen vágyak közé tartozik pl. hogy kalóz lesz vagy vadnyugati hős, aki megmenti a bajba keveredett gyönyörű szukákat. A harmadik a Szárnycsapások címet viseli, amely rövid vicceket, gegeket tartalmaz a karakterek előadásában.
A Süsü Keselyűk azok közé a rajzfilmek közé tartozik, ami gyerekeknek és felnőtteknek is kellemes szórakozást nyújt. A néző már abban a percben elkezd kuncogni mikor bejön a menü, és felcsendül Mardel nevetése. Ez az első pillanat, amikor az ember szája önkéntelenül is mosolyra görbül. ...És az igazi móka csak ezután kezdődik, mikor beindul a galambvadászó gépezet, és az összes szereplő kezd megelevenedni a szemünk előtt.
A kacagtató kalandok 17 epizódon keresztül bonyolódnak a szereplők viccesebbnél-vicessebb helyzetekbe sodorják magukat és arra várnak, hogy a néző is bekapcsolódjon az eszelős világkörüli galambvadászatba.
80 %
A DVD

A kiadvány három DVD-ből áll, amely tartalmazza az egész sorozatot. Kellemes meglepetés, hogy a lemezen nincs rajta a "Ne lopj filmet!" cimű reklám, rögtön a menü jön be. Annak hátterében a Keselyű Repülőszázadot láthatjuk, amint éppen a galambra vadásznak, aláfestésként pedig az a jellegzetes zene szól, ami végigkíséri a sorozatot, mindemellett néha hallhatjuk, amint Malder felnevet, és ez minket is kacagásra késztet.
1. Lemez: Az első hat epizód mellett, ezen találhatjuk a szereplők és az agyafúrt hadi tervek bemutatását is. Először ki kell választanunk az általános extrát, melynek hátterében Malder repked, és gazdáján vigyorog, aki éppen a földbefúródott. Ezután eljutunk egy olyan menübe, ahol fel vannak sorolva a karakterek nevei, amikre ha rálépünk nagyon ötletes módon nem egy szöveges ablak nyílik meg, hanem a rajzfilmből összevágott kis jelenetek mutatják be a szereplők legmókásabb, és legjellemzőbb pillanatait.

2. Lemez: Itt találhatjuk a következő hét (7-12) részt, és ezen kívül még két extrát is. Az elsőben Iwao Takamoto, Jerry Elsenberg, Scott Awley és Scott Jeralds kommentálja a részeket. Ez a kis audiokommentár sajnos nem sikeredett túl érdekfeszítőre, aminek az az egyik fő oka, hogy a kommentálók egy idő után a rajzfilm hatása alá kerültek, és csak azon nevetgéltek. A másik extra nagyon érdekes, és csak nagyon rövid sajnos. A sorozat kitalálásáról, és a látvány megalkotásáról szól. Megtudhatjuk, hogy miért választották, a második világháborús környezetet, és hogy miért esett a választás a repülőgépek terén a Világ Harcából ismert bombázóra.

3. Lemez: Ezen a lemezen található az utolsó öt (13-17) rész, és ismét találkozhatunk két extrával is. Az első ismét egy audiokommentár szintén ugyanazok tolmácsolásában, mint az előző DVD-n-n, de itt már szerencsére nem nevetgélik el az egészet. Ezen kívül van még négy ajánló a Hanna-Barbera Productions rajzfilmsorozatai közül. Belenézhetünk a Wacky Races, a Dastardley and Muttley and Penenelope Pitstop, a Flinstones és a Scooby-Doo legjobb részeit összegyűjtő ajánlókba.
75 % A film Süsü Keselyűk - A teljes sorozatSzínes, amerikai, rajzfilmsorozat Eredeti cím: Dastardly and Muttley in Their Flying MachinesEredeti bemutató: 1969. március 20. Hazai bemutató: 1980-as évek Játékidő: 357 perc Rendező: Joseph Barbera, William Hanna, Főszereplők: Paul Winchell (Guszti), Don Messick (Mardel)Forgatókönyviró: Hanna-Barbera ProductionsOperatőr: Dick Blundell, Bill Kotler, Cliff Shirpser, Rex Stevens, Roy Wade, Vágó: Richard Allen, Pat FoleyZene: Hoyt S. CurtinProducer: William Hanna, Joseph Barbera, Charles A. Nichols A DVD Képarány: 4:3Nyelvek: magyar, angol, cseh (mono DD)Feliratok: magyar, angol, csehExtrák felirata: magyar, angol, csehExtrák: 1. lemez: Szereplők és haditervek bemutatása2. lemez: Audiokommentár (Iwao Takamoto, Jerry Elsenberg, Scott Awley és Scott Jeralds)3. lemez: Audiokommentár (Iwao Takamoto, Jerry Elsenberg, Scott Awley és Scott Jeralds), Hanna-Barbera Productions egyéb rajzfilmsorozatainak ajánlója Gyártó: Warner Bros. Forgalmazó: Warner Home VideoMegjelenés: 2006. Február 21. Forrás és Fotó: Warner Home Video
Illés Henrietta
  • Ehhez a cikkhez: DVD kritika: Süsü Keselyűk (3 DVD) jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 11 Átlagolt érték: 4.72
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz