Rajzfilm: DVD kritika: Tündi bündi barátok - Első vérigDVD kritika

Ellenállni felesleges… és lehetetlen!

Tündi bündi barátok - Első vérig

A sorozat

2000-ben a Tündi Bündi barátok netes kisfilmekként robbantak be a köztudatba. Mára már 5 DVD-nyi rajzfilm született, melyeket több mint 750.000 példányban vásároltak meg a világ különböző országaiban Az egész sorozat úgy kezdődött, hogy Rhode Montijo rajzolt egy cuki nyuszit, ami felett sárga mezőben a következő felirat szerepelt: „Az ellenállás értelmetlen”. Ebből az alapötletből kiindulva később társult Kenn Navarro-val, és együtt megalkották a Happy Tree Fiends „haláli” erdei állatkáit.

A két alkotó az alábbi koncepciókat követte az epizódok megalkotásánál:
1. Végy egy csapat ennivalóan aranyos animációs figurát
2. Keverd bele őket szönyűségesebbnél, szörnyűségesebb kalandokba
3. Hagyd, hogy a nézők legnagyobb megelégedésére egytől-egyig véresen kimúljanak
+1. Mindezt fűszerezd meg egy jó adag durva és morbid fekete humorral

Ennek a jól összeállított receptnek köszönhetően a 17 Tündi bündi barát rövid idő alatt, széles rajongótáborra tett szert. A sorozat egy újfajta színes kis foltot jelent a rajzfilmek palettáján, mely szigorúan felnőtt nézők számára készült. A szereplők egy teljesen hétköznapi szituációból kiinduló helyzetet is képesek úgy a feje tetejére állítani, hogy az totális tragédiába és vérfröcsögésbe torkoljon. A kis állatkák Kenyhez hasonlóan sohasem haláloznak el végleg, hanem feltűnnek a későbbi epizódokban is. A karakterek nagyon változatosak: van köztük szerencsétlen rénszarvas,, hangyászsün – aki egyáltalán nem látszik annak -, értelmifogyatékos édességfüggő medve, vietnámi veterán medve, fürge lábú Disco Bear és sikoltozó hangya. Az állatkák sohasem beszélnek, viszont mindenféle hangot képesek kicsikarni magukból, kezdve a meglepődött babagügyögéstől a velőt rázó sikolyig.

A fantasztikusan ötletes képi megvalósítás mellé, egy olyan főcímzene társul, mely először nagyon viccesnek és bohókásnak tűnik, de amint a 6-7. részhez érünk már jócskán próbára teszi a tűrőképességünket, mivel közel 2 perc leforgása alatt kétszer kell végighallgatnunk. A 14 véres epizódon kívül a DVD-n található még egy interaktív játék is, melyben kiválaszthatjuk, hogy mi történjen Tündi bündi barátunkkal. Az állatka egy tévéképernyőben van, és oldalt választhatunk mivel „ajándékozzuk meg”. Vannak ezek között általános esetek, valamint valentin napi és húsvéti meglepetések is.

A gyártó cég, a Mondo Media jelenleg is dolgozik azon a 13 db félórás epizódon, amelyek 2006 szeptemberében kerülnek televíziós sugárzásba, szerte a világon. Addig is nálunk Magyarországon a Budapest Film jóvoltából sorra jelentkeznek a kis állatkák újabb és újabb DVD-kel.

80%

A DVD

Magyarországon DVD-n most először jelentkeznek, a Tündi Bündi barátok – Első vérig címmel. A kiadvánnyal a rajongók maximálisan elégedettek lehetnek, mivel a 14 véres epizódon kívül, találhatnak még interaktív játékot és sok extrát magyar felirattal. Már a főmenübe lépve elkap minket a kuncogás, mivel a képernyő jobboldalán Lumpy fekszik, néha megmozdul és felvesz egy lapátot vagy kapát, aminek természetesen semmi értelme és jelentősége sincsen, de mégis önkéntelenül is mosolyra húzódik a szánk. Az extrák között találunk audiokommentár az alkotók közreműködésével, melyből sok információt nem tudhatunk meg, viszont nagyon szórakoztató, ahogy hozzáfűzik poénjaikat és morbid elszólásaikat az egyes jelenetekhez. A Gyengébbek kedvéÊrt menü pont alatt megtalálhatjuk a Körhinta című részt, plussz információkkal. Az egyes szereplők mellett buborékokban a következő teljesen értelmetlen és agyzsibbasztó feliratokat lehet olvasni: A körhinták 80%-a biztonságos, Lumpinak faroknagyobbító műtétje volt stb. Mindezek mellett megnézhetünk még két eddig sohasem látott epizódot, amelyből az egyik a kezdeti próbálkozások közé tartozik.

80%

A sorozat

Tündi bündi barátok – Első vérig
Színes, amerikai, rajzfilmsorozat
Eredeti cím: Happy Tree Friends

Ősbemutató: 2000
Hazai bemutató: csak DVD-n
Rendező: Rhode Montijo, Ken Navarro
Forgatókönyvíró: Warren Graff, Rhode Montijo, Kenn Navarro
Szereplők: Cuddles, Flakey, Disco Bear, Nutty, Petunia, Splendid, Lumpy, Giggles, Handy, Sniffles, Lifty, The Mole, Toothy, Flippy, Pop, Cub
Zene: RJ Eleven
Producer: Jessica Teach

A DVD

Képarány: 4:3
Nyelvek: -
Feliratok: -
Extrák felirata: magyar
Extrák:
- Sosem látott epizódok
- Audiókommentár
- Interaktív játék
- Storyboard
- Vázlatok és koncepciós rajzok kommentárral

Gyártó: Mondo Mini Shows
Forgalmazó: Budapest Film

Megjelenés: 2006. június 20.

Forrás és Fotó: Budapest Film


A sorozat hivatalos angol nyelvű oldala

Illés Henrietta

  • Ehhez a cikkhez: DVD kritika: Tündi bündi barátok - Első vérig jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 6 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz