Dokumentumfilm: Új eldorádóMozifilmek
Van egy meseszép falu. Verespatak. Sokszáz éves házak. Földjükhöz, házaikhoz, templomukhoz, halottaikhoz ragaszkodó emberek....
Új eldorádó

Van egy meseszép falu.
Verespatak.
Sokszáz éves házak.
Földjükhöz, házaikhoz, templomukhoz, halottaikhoz ragaszkodó emberek....
Színes, magyar dokumentumfilm (80')
Rendezte: Kocsis Tibor

A környező hegyek 300 tonna aranyat és ezüstöt rejtenek.
Egy kanadai cég, a Rosia Montana Gold Corporation aranybányát akar nyitni itt. Világszínvonalú technológia. Külszíni fejtés.
Az embereket új, modern házakba költöztetik. Régi házaikat le akarják rombolni.
Lesz arany. Lesz ezüst. Lesz Új Eldorádó. Az ajánlat csábító.
Lesz egy 800 hektáros cianidtározó is, 180 m magas gáttal.
Csak a meseszép falu, Verespatak tűnik el a föld színéről.


A FALUBELIEK MONDTÁK

"Szinte hihetetlen, de a Gold Corporation a templomokat is meg akarja venni. és a temetőben minden halottnak ára van."
"Egy kanadai vállalat el akarja pusztítani azt, amit még CeauĚÂ?escu sem mert!"
"Felneveltük a gyerekeinket, és most jönnek a tolvaj kanadaiak, hogy kidobjanak a házainkból"
"Ne menjetek el most, amikor pénzt kapnátok! Majd elmentek ti egy fillér nélkül!"
"Az arany átokká vált számunkra!"
"Verespatakon nem hoznak létre semmi mást, csak ökológiai katasztrófát!"
"Ha Verespatakon mindaz megtörténik ami 2000-ben Nagybányán, a katasztrófa negyvenszer nagyobb lesz!"
"Egy nap arra ébredünk, hogy a szent templomunk egy cián-tó fenekén lesz."
"Verespatakon öt templom van és kilenc temető! Mit szólnának a halottak, hogy manapság markolókkal jönnek kiszedni a csontjaikat?!"
"A jegygyűrűmet sem viselem, mert meggyűlöltem az aranyat."
"Százezer munkahelyet létesítenek, de a rombolásért nem érdemes."
"Azért a haldokló Verespatakon vannak még esküvők is."
"700 gazdálkodó veszíti el a földjét."

TÉNYEK

1932-ben 130 kilogram arany és 38 kilogram ezüst került ki Verespatak bányáiból. A XX. század elején Verespatak volt a hagyományos, vízzel hajtott aranykőzet-törők jellegzetes helye. A verespataki lelőhelyen becslések szerint 10,6 millió uncia arany található, amelynek értéke a jelenlegi árfolyamon mintegy 3 milliárd dollár.

A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), amely 80%-ban a kanadai székhelyű Gabriel Resources tulajdonában van, Európa legnagyobb külszíni fejtésű aranybányáját akarja létrehozni a romániai Verespatakon.

Az aranybánya megépítéséhez több mint kétezer embert kellene kitelepíteni, házaikat, templomaikat le kellene rombolni, a több évszázados temetőt el kellene költöztetni.

A bánya létrehozásával egyedülálló, kétezer éves régészeti értékeket semmisítenének meg.

Az óriási beruházást mindössze 15 évre tervezik, ennél hosszabb ideig munkahelyeket sem biztosítana, a bánya lezárta után viszont örökre megmaradna a környezeti pusztítás. Hogy mi lesz tíz-tizenöt év múlva, az arany kitermelése után, az a Gold Corporationt nem érdekli.

Három falut kellene elpusztítani, hogy a cég megszerezhesse a hőn áhított profitot.

A terv, környezeti kockázatai mellett kilencszáz lakóházat tüntetne el, kétezer lakost tenne földönfutóvá, továbbá négy egyház kilenc templomát és hét temetőjét semmisítené meg. 331 ház már a Gold Corporation tulajdona, ezeket táblákkal jelölik, míg 644 ház egyelőre még a falubelieké maradt.

2000-ben Narita (Verespatak akkori polgármester-jelöltje, ma polgármestere) egyetlen üzenettel kampányolt: „Ha megválasztanak, három napon belül kiebrudalom az RMGC-t Verespatakról". Az emberek több mint 80 százaléka szavazott rá. De a megválasztása után két héttel már más húrokat pengetett: a céggel való együttműködésről beszélt. Azóta ő lett az RMGC legjobb barátja Verespatakon: eladta vagy a cég rendelkezésére bocsátotta az önkormányzati ingatlanokat – a művelődési központból lett például az RMGC (dez)Információs Központja... Az ő műve az is, hogy az általános településrendezési tervben Verespatakot mono-indusztriális zónává nyilvánították. Azóta semmilyen tevékenység nem kaphat engedélyt, ami összeférhetetlen a bányaprojekttel; nem nyithatsz boltot a saját udvarodban, nem fogadhatsz turistákat...

A bányászati projekt "tervezett kitelepítési programja" ellentmond az Európai Emberi Jogi Egyezmény 8-as számú bekezdésének, holott az egyezményt Románia már ratifikálta.

Az érintett zónából eddig a lakosság 45 százaléka költözött ki

A környezetvédő szervezetek legfőképpen a két gyönyörű völgy elpusztítása, a naponta 20 tonna dinamit és 40 tonna cianid felhasználása ellen harcolnak

2004. július 17-én reggel fél 9-kor négy romániai hegymászóból álló csapat érte el Európa legmagasabb hegycsúcsát. A francia-olasz határon elhelyezkedő 4807 méter magas csúcson kifeszítettek egy „Mentsük meg Verespatakot!" feliratú transzparenst, ezzel is kifejezve, hogy támogatják a kanadai tulajdonú aranybánya létrehozása elleni kampányt.

Az OTV vezető román tévécsatornán meghirdetett szavazáson a telefonálók 95 százaléka fejezte ki a Gabriel Resouces tervével szembeni tiltakozását. 23 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük a verespataki aranybánya-projekt ellen.

Hivatalos honlap

Forgalmazza: Budapest Film

  • Ehhez a cikkhez: Új eldorádó jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmek