Háborús film: DVD kritika: Kelly hőseiDVD kritika
Kelly hősei izgalmas kalandfilm és szórakoztató vígjáték egyben...

Kelly hősei

A film

"A tiedbe bébi!”

Clint Eastwood és a Kémek a Sasfészekben rendezőjének csípős beszólásokkal teli háborús kalandfilmjében néhány vakmerő katona mélyen behatol az ellenséges vonalak mögé, hogy 16 millió dollár értékű náci aranyrúd formájában tegyen szert némi bónuszra. Az őrült ötlet mögött Kelly hadnagy (Clint Eastwood) áll, aki olyan különc figurákat toboroz csapatába, mint a géppuskaszájú Vaskalap (Don Rickles) vagy a második világháború egyetlen hippije, Csodabogár (Donald Sutherland).

A Kelly hősei izgalmas kalandfilm és szórakoztató vígjáték egyben, mégis tökéletes képet fest az amerikai hadseregről. A tisztek egytől-egyig felfuvalkodott tökfejek, akik csak azzal törődnek, hogy minél inkább meggazdagodjanak, és minél kevesebb veszélynek tegyék ki magukat. Ilyen az osztag parancsnoka is, Maitland (Hal Buckley), aki nem sokat törődik velük, s emberei élete árán egy zsákmányul ejtett jachtot vontat el a tűzvonalból, míg a katonák „tartják az állást”. A fegyverek messze alulmaradnak a németek fegyvereitől, a légierő pedig a saját csapatait bombázza. Senki nem daliás, Kellyék a legkevésbé: az egész társaság inkább egy szakasz börtöntöltelékre emlékeztet. Ennek ellenére pont a jellemábrázolás a film legnagyobb erőssége. Eastwood hozza a szokásos cool figurát: a szeme se rebben egy Tigrissel szemben állva, Savallas megint egyfolytában ideges, viszont ezúttal nem gyönyörködhetünk tükörfényes kopasz fejében, mert állandóan rohamsisak van rajta. A legjobb kétségkívül Donald Sutherland. Igazi zseni a különc tankparancsnok szerepében. Fantasztikus, amikor a negatív és pozitív kisugárzásokról értekezik. Egyszer például ő és az emberei abban bizakodnak, hogy egy bizonyos vasúti híd még nincs lebombázva: "Az egy gyönyörű híd. Csak gondoljatok rá és ott is lesz!" Mikor kiderül, hogy a hídat már lebombázták csak ennyit fűz hozzá: ,,Látod mit tettél a negatív hullámaiddal Moriarti?".

A Kelly hősei előtt az amerikai és főleg a szovjet háborúsfilmek elsősorban a hősiességet hangsúlyozták. Minden katona daliás és egyenes jellemű volt, természetesen az ellenséget leszámítva, mert az bizony ritka megátalkodott és gonosz volt. Ezen a szemléleten változtattak a film alkotói, akik hőseiket hétköznapibb módon mutatták be. A katonák elkeseredettsége vezetett oda, hogy a kockázatos akcióba belevágjanak. Az egyik karakter nagyszerűen meg is fogalmazza a lényeget: „16 millió dollárért mi is lehetünk hősök”.

A film nagyrészét Jugoszláviában forgatták. Remek technikai megoldásaival és korhű öltözékekkel, valamint fegyverekkel nagyszerű, nem várt hatást ért el. A korabeli kritika bár bírálta bizonyos szempontokból, de a nézőközönség előtt mind a mai napig töretlen sikere van.

100%

A DVD

A film

Kelly Hősei
Színes, amerikai, háborús, vígjáték

Eredeti cím: Kelly’s Heroes
Eredeti bemutató: 1970. június 23. (USA)
Hazai bemutató: -
Játékidő: 138 perc

Rendező: Brian G. Hutton
Forgatókönyvíró: Troy Kennedy Martin
Szereplők: Clint Eastwood (Kelly), Telly Savallas (Bazi Joe), Donald Sutherland (Csodabogár), Don Rickles (Vaskalap), Gavin Mcleod (Moriarti), George Savalas (Muligan), Len Lasser (Belami), Tom Troupe (Job tizedes), Dean Stanton (Williard), Caroll O'Connor (Colt tábornok), Jeff Morris (Cowboy), Dick Balduzzi (Fischer), Karl-Otto Alberty (SS-tiszt),
Operatőr: Tom Stern
Vágó: Jeff Betancourt
Zene: Christopher Young
Producer: Gabriel Katzka, Sidney Beckerman

A DVD

Képarány: 16:9 (2.35)
Nyelvek: magyar (2.0), angol (5.1) spanyol (2..0), olasz (1.0)
Feliratok: magyar, angol, olasz, spanyol, arab, horvát, cseh, finn, görög, héber, izlandi, lengyel, norvég, szlovén, török
Halláskárosultaknak: angol, olasz
Extrák: -
Gyártó: Metro-Goldwin-Mayer

Forgalmazó: Fórum Home Entertainment
Megjelenés: 2006. október 10.

Forrás és Fotó: Fórum Home Entertainment

Illés Henrietta

  • Ehhez a cikkhez: DVD kritika: Kelly hősei jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 6 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekDVD kritika