Életrajz: DVD kritika: CapoteDVD kritika
Az alkotás Truman Capote világhírű tényregényének - Hidegvérrel - megszületését követi nyomon, mely új műfajt teremtett...

Capote

A film

Az alkotás Truman Capote világhírű tényregényének - Hidegvérrel - megszületését követi nyomon, mely új műfajt teremtett, és az Egyesült Államok leghíresebb írójává tette, a homoszexuális művészt. A filmet Winnipigben forgatták 2004 őszén, majd 2005 szeptemberében muttaták be Capote születésnapján. A főszereplőt - Philip Seymour Hoffman - Oscar-díjjal jutalmazta a Filmakadémia az utóbbi évek legerősebb színészmezőnyében

A New York Times 1959. november 16-i számában megdöbbentő hír jelenik meg: meggyilkolták egy jómodú farmer család négy tagját a kansasi Holcombban. Az áldozatokat megkötözték, szájukat betömték, mielőtt lelőtték volna őket, az apa torkát pedig elvágták. Az eset azért keltett nagy visszhangot, mivel a városkában ezelőtt nem történt sohasem erőszakos cselekmény, nagyon békés település volt. Capote azonnal meglátta benne egy komoly újságcikk lehetőségét, amely a bűntény közösségre gyakorolt hatását elemezné. William Shawn a The New Yorker legendás szerkesztője nelegyezik a riport elkészítésébe. Gyermekkori barátjával Nelle Harper Lee-vel elindul Kansasba, hogy nekikezdjen munkájának. Megismerkednek a szomszédokkal, elbeszélgetnek egy gimnazista lánnyal, aki felfedezte a holtesteket, és az egyik áldozat barátnője volt. Capote és Nelle összebarátkoznak a rendőrnyomozóval és családjával, ezért megkapnak minden hozzáférhető információt a bűntényről. Mikor elfogják a két gyilkost Capote engedélyt kap arra is, hogy interjút készíthessen velük. A férfi és az egyik rab között különös barátság alakul, mivel Perryben a társadalmi kirekesztettség áldozatát látja.

Idővel az újságcikk tervét, egy könyv ötlete váltja fel. Az elítéltek számára szerez ügyvédet, amivel eléri, hogy a fellebbezés során a bíróság elutasítja az első fokú határozatot: a halálbüntetést. Capote-nak egyre több jegyzet áll már a rendelkezésére, de e könyvet még sem tudja elkezdeni, egy sor sem ír le egy évvel az adatgyűjtés után sem, melynek következtében kiadója egyre türelmetlenebb. Két évvel később veszi fel újra a kapcsolatot a vádlottakkal. Perry az egyik gyilkos már különös függőséget érez Capote iránt, benne látja szabadulásának esélyeit, és nem sejti, hogy az író önző, személyes cél érdekében küzd érte. Truman tudja, hogy elengedhetetlen fontosságú, hogy elmesélje a gyilkosság éjszakájának történéseit, mert e nélkül nem készül el soha a könyv.

Perry egy alkalommal megvallja neki a gyilkosság történetét. Azt hitték, hogy 10 ezer dollár van a családnál. Nem akarták őket megölni, megkötözték az áldozatokat és hosszas kutakodás után rájöttek, hogy tévedtek és semmi pénz nincs a házban. Hogy ne hagyjanak tanúkat, kivégezték a családot és negyven dollár zsákmánnyal menekültek el. Truman már minden információ birtokában van, így eltávolodik a vádlottaktól. Ismét hosszabb ideig nem látogatja meg őket. A bíróság elutasítja a keresetet, és halálra ítéli őket. Capote sem szerez már új ügyvédet a számukra. A halálbüntetés éjszakáján azonban mégis megjelenik az akasztás előtt tíz perccel.

Truman Capote kivételes tehetségű író volt, de ennek a könyvnek a megírása tönkretette egész életét. Soha nem tudta feldolgozni azt az öt és félévet, melyet a Hidegvérrel megalkotásának szentelt. Az évek során lelki és testi egészsége teljesen ráment a kutatásra. Egyre jobban magába roskadt és depressziós lett.

A Capote egy életrajzi film, és nem a Hidegvérrel című regény feldolgozása. Azért hangsúlyozom ezt ki, hogy a nézőt ne érhesse csalódás az alkotás kapcsán. A történet nagyon jól bemutatja azt a hihetetlen munkát és erőfeszítést amit az író véghezvitt, másfelől viszont rámutat gyarló emberi jellemére. Capote egy nagyon önző ember volt, csak az számított neki, hogy valami újat alkosson és nem igazán törődött a körülötte élő emberekkel. Kedvesét is képes volt elhanyagolni, valamint gyermekkori barátjával Harper Lee-vel is sokszor lekezelően viselkedett. Philip Seymour Hoffmann nagyon jól visszaadja ezeket a személyiségjegyeket, és szinte a megszólalásig hasonlít Capote-ra.

75%

A DVD

A lemez vizuális kivitelezése nagyon jó. Ami először feltűnik a főmenüben, hogy nem a megszokott mozgóképekkel találkozhatunk, hanem van egy állókép a városkáról, amely két részre oszlik. A jobb oldalon található a választó menü, amely olyan stílusban van megformázva, mintha írógéppel szerkesztették volna. Középen láthatjuk Capote-t (Philipp Seymour Hoffmann), tőle balra pedig a szereplők felsejlő arcképei láthatók. Ami még nagyon ötletes, hogy az aláfestő zene mellett, írógépkopogás is hallatszik, és halvány gépelt sorok úsznak át az egész képernyőn.

Az extratartalmakat illetően akár meg is lehetnénk elégedve, mert két nagyon színvonalas és érdekes kisfilm található a film készítéséről, valamint egy Életrajzi dokumentumfilm Capote-ról. Mégis csalódottak maradnak a rajongók, mivel az extrákhoz nincs magyar felirat - csak angol - így csak azoknak kedvez, akik rendelkeznek megfelelő angol nyelvtudással.

70%

A film

Capote
Színes, amerikai, életrajzi film

Eredeti cím: Capote
Eredeti bemutató: 2005
Hazai bemutató: 2006
Játékidő: 82 perc

Rendező: Bennett Miller
Forgatókönyvíró: Dan Futtermann
Szereplők: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins Jr., Chris Cooper, Bruce Greenwood, Bob Balaban, Mark Pellegrino
Operatőr: Adam Kimmel
Vágó: Christopher Tellefsen
Zene: Mychael Danna
Producer: Caroline Baron, Michael Ohoven, William Vince

A DVD

Képarány: 16:9
Menünyelv: angol
Nyelvek: angol (5.1), cseh (5.1), magyar (5.1), szlovák (VO)
Feliratok: angol, magyar, cseh, lengyel, arab, bolgár, horvát, dán, észt, finn, görög, héber, ir, litván, norvég, román, szerb, szlovák, török
Extrák:
- Audio kommentár: Philip Seymour Hoffmann, Bennett Miller
- Audio kommentár: Bennett Miller, Adam Kimmel
- Életrajzi kisfilm: Answered Prayers
- Így készült a Capote I.
- Így készült a Capote II.
- Előzetesek: Mountain Patrol, Freedomland, A Da Vinci-kód, London, Ultraviola, Ismeretlen hívás
Extrák felirata: angol
Gyártó: Columbia/TriStar

Forgalmazó: Fórum Home Entertainment
Megjelenés: 2006. szeptember 26.

Forrás és Fotó: Fórum Home Entertainment

Díjak és jelölések

A film hivatalos oldala

Illés Henrietta

  • Ehhez a cikkhez: DVD kritika: Capote jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekDVD kritika