Filmhír: Elhunyt Joseph BarberaFilmhírek
95 éves korában, hétfőn végelgyengülésben elhunyt Los Angeles-i otthonában Joseph Barbera, rajzfilmkészítő, producer. >>>
Elhunyt Joseph Barbera

95 éves korában, hétfőn végelgyengülésben elhunyt Los Angeles-i otthonában Joseph Barbera, rajzfilmkészítő, producer. Öt évvel ezelőtt meghalt társával, William Hannával olyan, ma már világhírű figurákat talált ki, mint Tom és Jerry, Scooby-Doo, Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki, vagy Foxi Maxi és Maci Laci.

Az olasz származású Barbera 1911-ben született. Pályáját egy szabó kifutófiújaként kezdte. Ezt követően egy magazinnál próbált rajzművészként elhelyezkedni, majd csatlakozott a Van Beuren Studióhoz, ahol rajzfilmesként és forgatókönyvíróként tevékenykedett.
A stúdió megszűnte után, a harmincas évek végétől dolgoztak együtt William Hannával a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdióban. Ottani tevékenységük nyomán Tom és Jerry figurái hét rajzfilmes Oscar-díjat eredményeztek. Saját stúdiójukat a Hanna–Barbera céget 1957-ben hozták létre és tették világhírűvé.

Utolsó munkája a The Karateguard című rajzfilm megrendezése volt 2005-ben, illetve idén a legújabb Scooby-Doo-sorozat producere volt.

A már említett rajzfilmes-forgatókönyvírói-produceri ténykedése mellett pályája során foglalkozott zeneszerzéssel is.

Született: 1911. március 24. (New York)
Meghalt: 2006. december 18. (Los Angeles)
  • Ehhez a cikkhez: Elhunyt Joseph Barbera jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 2 Átlagolt érték: 4
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Filmhírek