Filmhír: 38. Magyar FilmszemleFilmhírek
Tegnap este vette kezdetét a 38. Magyar Filmszemle. Számba vesszük a legérdekesebbnek ígérkező filmeket az őrült nő történetétől >>>
38. Magyar Filmszemle

Tegnap este vette kezdetét a 38. Magyar Filmszemle. Számba vesszük a legérdekesebbnek ígérkező filmeket az őrült nő történetétől kezdve a hivatásos kerítő meséjéig, elmondjuk, hogy milyen újdonságokkal szolgál az idei rendezvény.

A Magyar Filmszemléről:

A Szemlét, Magyarország legfontosabb filmfesztiválját 1965-ban alapítottak. Kezdetben Pécs városa adott otthont az eleinte kizárólag fikciós alkotásokat bemutató Magyar Játékfilmszemlének, majd 1983-től kezdve végleg a fővárosba költözött.
Magyar Filmszemle néven és kibővült programmal 1989-óta rendezik meg a mustrát évről-évre február első hetében, közvetlenül a Berlinale előtt.
Filmszemlénken csaknem az összes előző évben készült játékfilmet és válogatást mutatnak be a dokumentum-, rövid- és animációs filmekből a versenyben, illetve az információs vetítéseken a szakmának és a nagyközönségnek.

A nyilvános filmvetítések mellett számos szakmai programot is kínál a Szemle fórumok, találkozók és kerekasztalbeszélgetések keretében.
A fesztiváligazgatók, számos nemzetközi fesztivál előválogatói, programfelelősök, és a nemzetközi szaksajtó képviselői, elismert filmkritikusok 1986 óta minden évben odaítélik az általuk legjobbnak talált alkotásnak a Gene Moskowitz díjat. A Filmszemle kapcsán a Magyar Filmunió szervezi a külföldről érkező vendégek meghívását és szakmai programját.

Filmszemle hivatalos honlapja

Összesen 95 film versenyez négy kategóriában: 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm és 9 tudományos- és ismeretterjesztő film. Versenyen kívül 17 játékfilm, 11 tévéfilm, 96 dokumentumfilm, valamint 51 kísérleti- és kisjátékfilm kerül bemutatásra, míg a Duna Műhely 15, a Színház és Filmművészeti Egyetem 16, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 14 filmet vetít a szemle során.


Néhány versenyfilm:

Szász János: Ópium - Egy elmebeteg nő naplója (Csáth Géza-adaptáció)
A film egy pszichiáterről és nőbetegéről szól, akiknek kezdeti orvos-páciens viszonya fokozatosan tébolyult szexuális kapcsolattá változik.

Bogdán Árpád: Boldog új élet
Egy roma kamasz fiú történetét meséli el, aki a nevelőotthon zárt világából hirtelen kikerül a való életbe.

Kamondi Zoltán: Dolina
Bodor Ádám regényén alapul, és egy eldugott kisvárosban játszódik, ahol az emberek az érsek látogatását várják, ám helyette egy teljesen más idegen érkezik.

Sas Tamás: S.O.S. szerelem!
A szórakoztató műfajból a szemle nagy dobásának ígérkezik.
Csányi Sándor, Ullmann Mónika, Fenyő Iván és Szabó Patrícia főszereplésével. Csányi egy társkereső-ügynökség cinikus vezetőjét alakítja, akit egy szép napon mégiscsak megérint a szerelem.

A teljes szemleprogram

Kiállítások:

A szervezők Fábri Zoltán (Körhinta, Isten hozta, őrnagy úr!) rendező emlékének ajánlják az idei szemlét, és ebből az alkalomból a Nemzeti Galériában mától életmű-kiállítást tekinthetnek meg a látogatók Fábri festményeiből, rajzaiból, díszletterveiből. A kiállítás a szemlén váltott bármely mozijeggyel ingyen látogatható.

Réz András nyitja meg február 1-én 16 órakor a Millenáris Teátrumban a negyedik magyar filmplakát-kiállítást. Harmincöt plakátot tekinthetnek meg a látogatók, melyeket 2006-ban bemutatott filmekhez készítettek magyar grafikusok.

Egyéb:

A szemlén február 3-án 11 órakor mutatják be a 303 magyar film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvet, amely az 1916-os Az obsitos-tól a 2005-ös Herminamező - Szellemjárás-ig ajánl. A Bori Erzsébet és Turcsányi Sándor által szerkesztett kötet érdekes olvasmány lehet azoknak, akik szeretnék egy kicsit bővíteni ismereteiket a magyar filmek terén - jó iránymutatással szolgál azt illetően, hogy mely alkotásokat érdemes megtekinteni, sőt, még azzal kapcsolatban is, hogy melyeket jobb elkerülni (lásd pl. a Sorstalanság-ról szóló részt).

Várakozással nézünk még Mundruczó Kornél sajtótájékoztatója elé is, amelyen a főszereplő Bertók Lajos halála miatt félbemaradt Delta című filmje hamarosan újrainduló forgatásáról tudhatunk majd meg részleteket. Talán az új főszereplő személye mellett az is kiderül majd, hogy sikerült-e megfelelő szereplőt találni a film beszélő teknősének megformálására.

Forrás: [origo]
  • Ehhez a cikkhez: 38. Magyar Filmszemle jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Filmhírek