Filmhír: GrindhouseFilmhírek

"... Menj és tanuld meg nézni a legrosszabb filmeket; ezek néha fennségesek," tanácsolta 1963-ban Ado Kyrou, a szürrealista >>>

Grindhouse

"...Menj és tanuld meg nézni a legrosszabb filmeket; ezek néha fennségesek," tanácsolta 1963-ban Ado Kyrou, a szürrealista filmkészítő és kritikus. Mivel tudomásom szerint sem Robert Rodriguez, sem Quentin Tarantino nem tartozott Kyrou tanítványai közé, ezt az erkölcsi világképet csak is a génjeikben hordozhatják. A Grindhouse című közös eposzukban nem csak hogy a "legrosszabb filmek"-nek tribütálnak, de a megnézésüket nyújtó élménynek is - legalább is az 1970-es és 80-as évek házi-video előtti Amerika minősíthetetlen és néha veszélyes filmszínházaiban, amelyek egyikére a film címe is utal.

Mivel a filmkészítők hatalmas mennyiségű, különböző kaliberű színészekkel dolgoznak (beleértve elismeretlen 1. osztályúkat, forróvérű ujjoncokat és az igazi alacsony költségű film-katasztrófák veteránjait) két másik "filmet" használnak fel;a paranoid, magukból vért és gennyet kifröccsentő zombi-szerű lényekkel teli Planet Terror-t (Terrorbolygó) és a "sorozatgyilkos keréken" stílusú, bosszúálló mondát a Death Proof-ot (Halálbiztos), melyek rendezői természetesen nem mások, mint Robert Rodrigues és Quentin Tarantino. Mindkét film tömve van szimulált karcolásokkal, sérülésekkel, elmosódott, homályos foltokkal, hiányzó tekercsekkel, reklám betétekkel, nem létező új filmbemutatókkal.


Rodriguez Planet Terror-ja egyfajta paradoxot testesít meg a Grindhouse "eredetiségével" kapcsolatban abban az értelemben, hogy míg mindent elkövetett annak érdekében, hogy a film olcsónak és gyenge minőségűnek tűnjön, ténylegesen fantasztikus és rendkívül igényes speciális effektusokon alapul. Például miután a go-go táncos Cherry (Rose McGowan) lábát valami zombik kitépik, először egy olyan protézis segítségével sántikál, mintha azt csak egy asztal kitört lábából eszkábálták volna össze, a következő jelenetben pedig már egy műlábnak álcázott teljesen működőképes gépfegyverrel kombinált rakétakilövő szupercsodán lépked.


Rodrigez mindkét sztori forgatókönyvének leírásához való hozzáĂĽllását mindennek lehet nevezni, csak átlagosnak nem - a történetekben előfordulnak felnőtt jelenetek, katonai összeesküvések, egymásra ráunt szeretők, irigykedő sütögetők, és még sok más is be van ide préselve, beleértve a művészi kibontakozások megnyilvánulásait, mint például emberi herékkel megtöltött kő-korsók, zombik, akik szó szerint kihányják a belsejüket, és a már korábban említett testüket borító gennyes pattanások, melyek időnként kifakadnak. Ennek ellenére a történet erőszakkal és vadsággal való felruházása inkább könnyed és jóakaratú, szinte csak rajongó szenvedéllyel kacsintgat a közönségre, nem pedig durván megerőszakolja azt.


Tarantino Death Proof-je ambíciózusabb és problematikusabb a Planet Terror-nál. Mintha a Grindhouse kettős témájú koncepciója önmagában nem lenne elég, a Death Proof magában is egy kettéágazó alkotás. Az első fele, csak úgy, mint a Planet Terror, Austinban játszódik (eredetileg Rodriguez és Tarantino is innen származik). Ami a Grindhouse sztori kezdetét illeti, meglehetősen nyugodt és beszédes, fiatalok egy csoportját mutatja be (vezetőjük Sidney lánya, Tamiia Poitier). Péntek este, hülyeségekről traccsolnak, isznak, flörtölnek, és letámadják a zenegépet a törzskocsmájukban (ahol a kocsmárost Tarantino alakítja).


A bárpult végénél egy motorosdzsekis pali ül egy hosszú forradással az arcán (Curt Russel); Stuntman Mike-ként mutatkozik be a társaságnak. Mike incselkedni kezd egy szőkével, aki haza fuvart keres, aztán mind a négyükkel szóba ered. Nemsokkal ezután egy halálbiztos (death proof) autó koncepciójának megmagyarázására kerül sor, és ami ezt követi az egy szörnyű mészárlás képsorai, amely megdöbbentő csendet vált ki, míg a Planet Terror véres csonkításai nevetést, nyögést és sikoltozást vált ki a közönségből.

És itt találkozunk azzal, hogy a Death Proof hihetetlen feszültséggel teli izgalmai kellemetlenek és szinte egészségre ártalmasak, és itt találkozunk azzal, hogy a Grindhouse "kárhozati klímát" éreztet, amit egy másik szürrealista kritikus, Robert Benayoun "eredeti szadisztikus mozifilm"-ként kategorizált. Sok ember a "húsdaráló" stílusú filmeket az "olyan rossz, hogy már attól jó" frázissal asszociálja, de Tarantino teljesen tisztában van a horror műfaj esztétikai szügségleteivel. Sőt, éppenséggel sokkal jobban tisztában van vele, mint ahogyan azt a jelenlegi film-társadalom legtöbb tagja elismerné azt. De hát épp ez által emelkedik az úgynevezett "filmipari szemét" fölé. Tehát amint kiterítette kártyáit, máris visszavonul, és a Death Proof átalakul egy napfényes, harcias, verekedő lányos, üldözős akció filmmé, amely olyan, mindha csak a Crown International adta volna ki, csak persze itt a sportkocsik pirosabbak, az akció jelenetek "forróbbak" és van benne egy vacsora jelenet a Reservoir Dogs-ból (Kutyaszorítóban). Úgy gondolom, hogy ez a fordulat a Death Proof-ben sokak számára megkönnyebbülést fog okozni, fellélegezhetnek és elengedhetik székük kartámláját, melyekbe a hölgyközönség legalább felének körömlenyomatai nyilvánvalóan örök időkre bevésődtek. Aki nagyon is összetartja a filmet az Russel, kinek feddhetetlensége szikla-szilárd amint az őrült kaszkadőr-sofőrt alakítja akár dühöngő, akár érzelmes módban.

Végül; Vajon ez a több mint három órás extravagáns alkotás egy igazi formalista puccs, vagy csupán néhány indie mogul és azoknak kedvenc fiai egy gondosan kidolgozott hülyeségben?


Erre a kérdésre ez a filmszemle nem fog választ adni. Annyit viszont el kell mondanom, hogy amennyire élveztem az előadás nagy részét, ugyanannyira remélem, hogy a Grindhouse nem fog egy új stílust elindítani, mivel a mozilehetőségek efféle kiaknázása egy nagyon tűzveszélyes dolog, amivel csak nagyon jólképzett szakemberek játszhatnak.

Szereplők: Rose McGowan, Kurt Russell, Freddy Rodriguez, Sydney Tamiia Poitier, Jordan Ladd, Vanessa Ferlito, Rosario Dawson, Bruce Willis, Marley Shelton, Josh Brolin, Michael Parks
Rendezők: Robert Rodriguez, Quentin Tarantino

Grindhouse

Forgalmazza: Budapest Film
Hivatalos honlap
IMDb: Grindhouse

Amerikai premier: 2007 április 6.
Hazai Mozipremier:
Eredetileg idén áprilisban debütált volna a mozikban a Planet Terror (Terrorbolygó), május végén pedig a Quentin Tarantino rendezte Death Proof (Halálbiztos).
Az amerikai jogtulajdonos döntése miatt viszont, áprilisról nyár végére csúszik a Grindhouse Robert Rodriguez által rendezett részének nemzetközi bemutatója. Úgy előbb Tarantino slasher-filmje kerül a nézők elé, amely május 31-től látható a hazai mozikban.

Fülig Jimmy

  • Ehhez a cikkhez: Grindhouse jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 2 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekFilmhírekMozifilmek