Filmhír: Óriási károkat okoz a kalózkodásFilmhírek


Illusztráció

Egyre több kárt okoz a kalózkiadványok növekvő száma Magyarországnak és az Európai Unió gazdaságának. >>>
Óriási károkat okoz a kalózkodás; új illegális iparág van születőben

Egyre több kárt okoz a kalózkiadványok növekvő száma Magyarországnak és az Európai Unió gazdaságának. Az unió gazdaságát évente több milliós eurós kár éri, és több százezer munkahely elvesztésével jár a hamis termékek terjedése. A hazai filmipar hat-, a zeneipar hárommilliárd forintra becsüli az évente jelentkező károkat. Az internetes letöltések által okozott károk mértéke felbecsülhetetlen...

Az unió külső határain elfogott hamis kalózkiadvánonyok száma 1998 és 2002 között 800 százalékkal nőtt, és az ehhez kapcsolódó feketepiaci kereskedelem meghaladja a kétmilliárd eurót. Nemzetközi szervezetek becslései szerint a teljes világkereskedelem 3-9 százalékát teszi ki a hamisítványok kereskedelmi forgalma, ami mintegy 120-370 milliárd eurót jelent éves szinten – írja a Világgazdaság.

A hamis áruk a polgárok egészségére és biztonságára nézve is veszélyt jelenthetnek. A hamisított élelmiszerek és gyógyszerek, a hamis játékok, autó- és repülőalkatrészek mind veszélyesek lehetnek.

A magyar gazdaságnak is hatalmas károkat okoznak a kalózkiadványok terjesztői. A vám- és pénzügyőrség munkatársai az idén már több mint száz millió forint értékben foglaltak le hamis márkajelzésű ruházati termékeket. A felderítések mind nagyobb része történik a piacokon, nemrégiben számos, korszerű gépekkel felszerelt címkéző üzemre bukkantak a nyomozók. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője a Világgazdaságnak elmondta, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a szerzői jogok megsértéséhez kapcsolódó bűncselekmények. Egyre gyakrabban találnak hologramos címkék nélküli írható CD-ket és DVD-ket. A múlt hét végén 13 ezer ilyen adathordozót foglaltak le a XIV. kerületben.

A magyar filmipar a becslések szerint mintegy hatmilliárd forint forgalomtól esik el az illegális filmek internetről való letöltése és terjesztése miatt. A mintegy nyolcmilliárd forint forgalmat bonyolító magyar zeneiparnak pedig mintegy hárommilliárd forint kárt okoztak tavaly a hamis CD-k készítői.

Ugyanakkor a fizikai hordozókon terjesztett hamisítványoknál sokkal nagyobb gondot okoz az internet lehetőségeivel való visszaélés. A károk mértéke szinte felbecsülhetetlen. A büntető- és a polgári jogi felelősség elsősorban azokat terheli, akik a szerzői jogi oltalomban részesülő zenei és irodalmi teljesítményeket engedély nélkül tesznek fel a világhálóra. Emellett egy új illegális iparág is születőben van: az emelt díjas SMS-ekért sokszor jogsértő tartalmakat tölthetnek le a fogyasztók.

Forrás: MNO
  • Ehhez a cikkhez: Óriási károkat okoz a kalózkodás jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 2 Átlagolt érték: 4.5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Filmhírek