Krimi-vígjáték: Bajok HarryvelDVD filmek
Az eladdig békés új-angliai kisváros melletti erdőben egy holttest hever. Gyilkosság áldozata lett? Vagy véletlen baleset volt? >>>
Bajok Harryvel
The Trouble with Harry
amerikai film 1955
krimi, vígjáték

Az eladdig békés új-angliai kisváros melletti erdőben egy holttest hever. Gyilkosság áldozata lett? Vagy véletlen baleset volt? Netán szívroham végzett vele? A városka lakói napi sétájukat végezve sorra rábukkannak a hullára, s - valamilyen módon mindegyikük érintve érezve magát - megpróbálják eltüntetni a holttestet. De az a fránya Harry mindig előkerül! Lassan minden a feje tetejére áll. Vajon ki lehet a tettes mindazok közül, akiknek volt okuk ferde szemmel nézni a minden jel szerint erőszakos módon a túlvilágra segített Harryre? Alfred Hitchcock ezúttal rendhagyó módon bűnügyi vígjátékot rendezett, s egyben felfedezte az itt első filmszerepében látható, s később (hat jelölés után) a Becéző szavakért Oscart nyert Shirley MacLaine-t.

François Truffaut Alfred Hitchcock-kal készült könyvméretű interjújában a rendező megmagyarázta, miért szerette a Baj Harry-vel című filmet: "Mindig is szerettem volna ellentéteket felállítani, szembefordulni a hagyományokkal és elszakadni a közhelyektől. A Harry-vel kiemeltem a melodrámát az éjjeli sötétségből és napfényre hoztam."

Hitchcock elolvasta Jack Trevor a Story-nak írt novelláját, úgy döntött, érdekes filmet lehetne csinálni belőle és odaadta John Michael Hayes forgatókönyvírónak. A Story és a kiadója 11 ezer dollárért adta el a filmjogokat, és csak az üzlet lezárása után jöttek rá, hogy a vásárló Hollywood legendás Mestere.

Herbert Coleman, a film társ producere "fedezte fel" a 20 éves Shirley MacLaine-t a Pajama Game című színpadi musicalben. Coleman hátrament a színfalak mögé és Hitchcock, valamint a Paramount képviselőjeként mutatkozott be neki. A következő nap Coleman MacLaine próbafelvételét intézte a Harry-be, MacLaine első filmjébe.

Coleman New England-be ment színes és látványos helyszínt vadászni. Rá is talált a Vermont állambeli Stowe közelében. Sajnos kemény esők hátráltatták a filmeseket. Az iskola tornatermében felépített díszletben is nehéz volt felvenni a belső jeleneteket, mert az eső dobolt a bádogtetőn.

Egy 1955-ös interjúban Hitchcock elmondta, hogy a Harry egy "próbafilm" volt. Meg akarta nézni, hogy helyes-e a feltevése, hogy az amerikai közönség felkészült az olyan humorra is, ami kevésbé nyilvánvaló volt az addig elérhetőnél. Bízott benne, hogy a közönség reagálni fog a burkolt ötletekre, ha azokat érthető karaktereken keresztül mutatják be.

A Harry-vel nemcsak a közönségnek a szokatlan humorra való reagálását tette próbára Hitchcock, hanem kipróbálta milyen egy olyan filmmel előállni, ami nem egy Hollywood-i sztár köré épül. Hitchcock úgy érezte, hogy egy neves sztár kibillentette volna a történetet. A Harry világpremierjét is Vermont-ban tartották, és a bevételt az árvízkárosultaknak adták.

A termék csak a Hitchcock gyűjtemény - fekete díszdoboz (7 DVD) részeként adták ki.

Szereplők:
Shirley MacLaine, John Forsythe, Edmund Gwenn, Mildred Natwick
Rendező: Alfred Hitchcock
Forgatókönyvíró: John Michael Hayes
Operatőr: Robert Burks
Zene: Bernard Herrmann
Gyártó stúdió: Universal
Forgalmazza: InterCom
Korhatár: 16 éven felülieknek
Hossz: 95 perc

DVD Információk:
Hang: Stereo
Szinkron: angol
Feliratok: magyar, angol
Kép: 1,85:1 (16:9)
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Werkfilm - A bajoknak még nincs vége
Képgaléria
Előzetesek
IMDb

DVD Megjelenés: 2007 május 17.
  • Ehhez a cikkhez: Bajok Harryvel jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmek