Filmhír: Elhunyt a legendás hollywoodi poszterfestőFilmhírek
Alvin a Los Angelesi Art Center College of Design (a magyar Iparművészeti Egyetem megfelelője) végezte tanulmányait, >>>

Elhunyt a legendás hollywoodi poszterfestő

Születési név: John Henry Alvin
(1948. november 24.-2008. február 6.)
Foglalkozása: illusztrátor, plakáttervező


60 éves korában elhunyt John Alvin.
Ha ez a név nem mond sokat, az általa tervezett posztereket minden bizonnyal minden filmrajongó ismerte, sőt: nagy eséllyel néhány ott lóg a falatokon.
Karrierje során több mint 135 film plakátját tervezte.
Alvin a Los Angelesi Art Center College of Design (a magyar Iparművészeti Egyetem megfelelője) végezte tanulmányait, majd 1974-ben Mel Brooks Fényes nyergek című vígjátékának promóciós csapatában kapott munkát.


Tehetségét hamar felismerték Hollywoodban, s néhány évre rá már a Disney számára készített reklámanyagokat. Steven Spielberg őt kérte fel az E.T. plakátjának tervezésére - alighanem ez Alvin legjobban ismert munkája. És noha állítólag a rendező javasolta a Michelangelo-i párhuzamot, Alvinnak így is épp eléggé személyes az E.T.-plakát: a gyermekkéznél kislánya állt modellt.

Alvin művei közül a legismertebbek a Disney cégnek készítettek: Aladdin, A Szépség és a Szörnyeteg, Herkules, Mulan, Rikkancsok, A Notre Dame-i toronyor, A kis hableány és természetesen Az Oroszlánykirály.

Ugyancsak legendás néhány Warner Bros.-nak készített posztere: Szörnyecskék, A Nap Birodalma, Viktor/Viktória, Moszkító-part, Bíborszín, Ace Ventura 2., New Jack City, Szárnyas fejvadász valamint a Batman visszatér.

Többek között neki köszönhetjük az Alien 10 éves évfordulójára festett Alien posztert is. kiemelhető A Gyűrűk Ura-trilógiája és a Star Wars 30. évfordulójára készített munkái.


John karrierje során egyaránt kiszolgálta a feltörekvő hollywoodi fenegyerekeket (Steven Spielberg, John Milius, George Lucas), és az utánuk következő új generációnak (Peter Jackson) is örömmel ajánlotta fel szolgálatait.
Egyik alkotása, A paradicsom fantomja megtalálható a The Smithsonian Múzeum huszadik század legjobb posztereit tartalmazó tárlatában.

Hivatalos honlapja: johnalvin.com


AlienE.TAladdinOroszlánkirályBatman

Cobra
  • Ehhez a cikkhez: Elhunyt a legendás hollywoodi poszterfestő jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

FilmhírekSzínészek, rendezők