Filmhír: 15. Titanic Nemzetközi FilmfesztiválFilmhírek
Az április 13.-ig tartó mustrán 9 szekcióban 65 merész produkciót mutatnak be, olyanokat, amelyeket nagyon nagy százalékban >>>

15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
2008. Április 3-13.


Megkezdődött a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál csütörtökön este Budapesten. Az április 13.-ig tartó mustrán 9 szekcióban 65 merész produkciót mutatnak be, olyanokat, amelyeket nagyon nagy százalékban csak a Titanic-on láthatunk, mert amúgy elkerüli a hazai forgalmazók válogatási spektrumát.
A Titanic filmjei közül egyről tudjuk biztosan, hogy később is láthatjuk, ez Paul Haggis filmje,

az Elah Völgyében, amit az SPI jóvoltából április 10-től láthatunk a mozikban. Az április 13-ig tartó mustrán olyan, filmjeiről kevéssé ismert országok is képviseltetik magukat, mint a Fülöp-szigetek, Guatemala vagy Kazahsztán.
Az érdeklődők a filmeket 9 blokkba rendezve nézhetik meg (Amerika felfedezése, A bűn mélységei, Filmdokk, Francia zátonyok, Japán tenger, Mexikói mozaik, Tajtékos napok, Világkörüli út, Zene mindenkinek).

Hullámtörők-díj

A fesztivál felhőtlen szórakozást nyújt, ugyanakkor a filmek megtekintése a legtöbbször komoly szellemi munkát és koncentrált figyelmet követel - mondta a megnyitón Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. Az 1993-ban indított kezdeményezés mára "lélegzetelállító fejlődésen" ment keresztül, "valóságos intézménnyé vált" - vélekedett, rámutatva arra, hogy a nézők száma az elmúlt 15 évben egyre nőtt.


A rendezvénynek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Vörösmarty mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2006 óta évről évre a legkíválóbb, leginkább újító szándékú és a legmerészebb filmjének járó elismerést, a Hullámtörők-díjjal tünteti ki. Az elismerést a Görömbei Luca iparművész által készített, különlegesen megformált díj mellett egy 10.000 eurós összeg kíséri, amelyet az alkotás rendezője kap meg, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felajánlásának köszönhetően. A díjat egy három tagú nemzetközi zsűri ítéli oda a fesztivál által kiválasztott versenyfilmek legjobbikának.
A fesztivál fődíjáért, 8 nemzet 8 filmje versenyzik:
- Az amerikai Fegyverek és Emberek háborús dráma,
- az izlandi Vérvonal című thriller,
- a Megjöttek a Fecskék c. orosz dráma,
- a Szamócás Süti c. japán manga-feldolgozás,
- a Felégett Hidak c. mexikói tini-dráma,
- a La France c. francia első világháborús és szerelmes film,
- a svéd Engedj be! dráma,
- és a Csak Egy Szerelmesfilm c. dán thriller.

A közönség több film készítőivel személyesen is találkozhat a fesztiválon.

Hivatalos honlap és információk:

Titanic Filmfesztivál

  • Ehhez a cikkhez: 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

FilmhírekMozifilmek