Dráma: PénzhamisítókMozifilmek
Salomon Sorowitsch igaz története, aki bohém és különleges életű pénzhamisítóként vált ismertté. Miután a nácik elfogták >>>
Pénzhamisítók
Die Fälscher
német, osztrák film 2007
háborús, dráma, krimi

Salomon Sorowitsch igaz története, aki bohém és különleges életű pénzhamisítóként vált ismertté. Miután a nácik elfogták és 1944-ben koncentrációs táborba zárták, megegyezett velük, hogy segít egy szervezett és nagyszabású pénzhamisító akció megtervezésében, amivel az egyre növekvő háborús kiadásokat próbálták finanszírozni.

Ez volt minden idők legnagyobb pénzhamisítási csalása. Több mint százharminc millió font sterlinget nyomtattak olyan körülmények között, melyek nem is lehettek volna tragikusabbak vagy különlegesebbek. A háború utolsó éve során, amikor a Német Birodalom már tisztában volt a vég közeledtével, úgy próbáltak meg javítani helyzetükön, hogy elkezdték az ellenséges országok hivatalos bankóit hamisítani annak reményében, hogy a piacra áramló túl sok pénztől megroppanhat gazdaságuk. A sachsenhauseni koncentrációs tábor területén két barakkot elkülönítettek a többitől valamint a világ többi részétől, hogy egy tökéletesen felszerelt pénzhamisító műhelyt rendezzenek ott be. Megszületett a “Bernhard hadművelet”. Foglyokat szállítottak más koncentrációs táborokból a terv végrehajtására: szakképzett nyomdai munkásokat, pénzügyi szakembereket és egyszerű kézműveseket, akik mind részei lettek a titkos pénzhamisító kommandónak. Mindannyian választhattak: vagy részt vesznek az akcióban első osztályon “utazó” aranykalitkás foglyokká válva, akik kényelmes körülmények között hajthatják álomra fejüket és rendesen kapnak enni, vagy megpróbálhatják szabotálni azt, szembenézve a biztos halál tényével. A pénzhamisítók számára ez nem csak a saját életük megmentéséről szólt, de mindannyiuknak szembe kellett néznie a saját lelkiismeretével is.


Szereplők: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow
Rendező: Stefan Ruzowitzky
Író: Adolf Burger
Forgatókönyv: Stefan Ruzowitzky
Forgalmazza: Best Hollywood
Hossz: 98 perc

IMDb

Hazai Mozipremier: 2008. május 15.
  • Ehhez a cikkhez: Pénzhamisítók jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek