Dokumentumfilm: A nagy csendMozifilmek
Egyedülálló csendfilm született Philip Gröning különleges érzékenységű rendező jóvoltából. Ez a spirituális és csendes alkotó >>>
A nagy csend
Die GroĂ?e Stille / Into Great Silence
német, svájci, francia film 2005
dokumentum

Egyedülálló csendfilm született Philip Gröning különleges érzékenységű rendező jóvoltából. Ez a spirituális és csendes alkotó egy évre beköltözött a Grenoble közelében lévő karthauzi kolostorba, mely Európában az egyik legszigorúbb rendház.

A német rendező 16 évig várt engedélyre, hogy dokumentálhassa a Karthauzi rend életét. A római katolikus félremete rendet 1085-ben Kölni Szent Brúnó alapította Franciaországban a La Chartreuse nevű hegységben. Az egyedülálló filmes vállalkozás során a rendező a Grenoble melletti Nagy Karthauzi Kolostorban rögzítette fél éven keresztül a rend mindennapjait. A karthauziak alapításuk óta igen szigorú formában élik szerzetesi életüket szinte teljes némaságban – hetente csak egyszer beszélhetnek társaikkal, bár a napi zsolozsmát közösen végzik –, s életvitelük gyakorlatilag 900 éve nem változott. Ezt támasztja alá híres mondásuk, miszerint „A kereszt áll, és a világ forog körülötte.”Mégis „a legvidámabb, legboldogabb és legegészségesebb emberek, akikkel valaha találkoztam” – foglalta össze tapasztalatait a rendező.

A stáb fokozott körültekintéssel rögzítette beavatkozás mentesen a kolostori életet, s bár az alkotásban alig több mint kétpercnyi dialógus hallható, mégis a kolostori élet hangjai, a harangszó, a zsolozsma és a gyertyafény egyedülálló módon ragadják meg a szerzetesek mindennapjait, melyet az imádkozás és a házimunka tölt ki. Nincs narráció, a lélegzetelállító képek és a hangok önmagukért beszélnek. A történelem egy darabja elevenedik meg a vásznon egy csendfilmben, mely mégis beszédesebb bármilyen kimondott szónál. A nagy csend mélyen megérintő, elgondolkodtató alkotás.

Rendező: Philip Gröning
Forgatókönyvíró: Philip Gröning
Zeneszerző: Philip Gröning, Michael Busch
Operatőr: Philip Gröning
Producer: Philip Gröning, Elda Guidinetti, Andres Pfäffli, Michael Weber
Vágó: Philip Gröning
Forgalmazza: Mozinet Kft.
Hossz: 162 perc

Hivatalos honlap
IMDb

Hazai Mozipremier: 2008. június 12.
  • Ehhez a cikkhez: A nagy csend jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 2 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek