Fantasy: Narnia Kórnikái: Caspian herceg - KritikaMozifilmek
Mindenkinek kell egy kis mese...
Egy év telt el a különleges és hihetetlen kalandok után. >>>

Narnia krónikái - Caspian herceg - Kritika

Mindenkinek kell egy kis mese...

Egy év telt el a különleges és hihetetlen kalandok után. Narniai idő szerint pedig 1300 év. Úgy tűnik, a csodálatos aranykornak vége; hiszen a birodalmat a gonosz Miraz király tartja rettegésben, aki senkinek és semminek nem kegyelmez, hogy aljas tervét végrehajthassa.

A négy gyermek nemsokára új szövetségest kap: Narnia jogos trónörökösét, az ifjú Caspian herceget ( Ben Barnes - Csillagpor), aki arra kényszerült, hogy bujdokoljon nagybátyja, Miraz elől, aki szeretné megöletni, hogy helyette saját fiát ültesse a trónra. A két bátor lovag, Caspian és Peter vezetésével a maroknyi csapat (kiegészülve egy kedves törpével, egy bátor, beszélő egérrel, egy borzzal és egy sötét törpével) kalandos útra indul, hogy megkeressék Aslant, megmentsék Narniát a zsarnok Miraztól, és hogy visszaállítsák a birodalom régi tündöklő fényét és dicsőségét.

C.S. Lewis mesekönyv-sorozatát sokan összetévesztik a mostanság divatos gyermek-fantasy irányzattal (pl. Arany iránytű, Harry Potter, Eragon). A Narnia sorozatot nem lehet fantasy műfajba besorolni, a megelevenedő történetek vérbeli mesék, melyek magukon hordozzák ennek stílusjegyeit. Ezért van az, hogy sajnos a felnőttek már nem igazán tudják vagy talán nem is merik értékelni ezeket a tanulságos és érdekes meséket. Gyermekkoromban A z oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény című könyv a kedvencem, elolvastam nagyon sokszor, és mikor először hallottam, hogy megfilmesítik C.S. Lewis Narnia sorozatát valami megfogalmazhatatlan jókedv lett úrrá rajtam, később a moziba beülve átengedtem magam gyermekkori énemnek, és minden egyes percét hihetetlenül éveztem.

A Caspian herceg sokban különbözik az első megfilmesített résztől: sötétetebb tónusúak a képek, kalandfilmszerű a történetvezetés, monumentálisabbak és kidolgozotabbak a harcjelenetek, valamint sokkal erősebb az alkotás drámai vonulata. Az alkotók valószínűleg azért döntöttek ezek mellett a változtások mellet, hogy a több felnőtt nézőt a moziba csábítsanak, olyanokat is, akik meghallva a Narnia krónikái címet legszívesebben elrohannának a világ másik végére. Számításaik bejöttek, mivel az úgynevezett második rész sokkal nagyobb sikereket ért el a nézőközönség köreiben. A film az alapszituációt illetően megyegyezik a könyv történetével, de mégis sikerült valami pluszt belecsempészni a moziváltozatba, ami miatt sok szempontból jobb lett, mint a regény. Az alapkarakterek ugyanazok, mégis olyan tulajdonságokkal vannak felruházva, melyek következtében nem lesznek tökéletes mesefigurák, hanem esendőbbnek és sebezhetőbbnek tűnnek.

Az igazi mesehangulatot a beszélő állatok és Aslan megjelenése teremtik meg. Viszont ezek tökéletesen beleillenek a kalandos történetbe, sőt nélkülük nem islenne az igazi. A mesés monentumok kiegyensúlyozzák a néhol nagyon sötét és durva, bár vér nélküli harcjeleneteket. Nagy pozitívum, hogy a gyermek szereplők színészi képességei az első rész óta szerencsére fejlődtek. Ez legjobban az Edmundot megformáló Skandar Keynes alakításán volt érezhető. Nagyon jó választás volt még a hangulat megteremtésének szempontjából Ben Barnes és Sergio Castellito Caspian herceg és Miraz király szerepének megformálásra, mivel mindkét színésznek nagyon erős volt a jelenléte a vásznon.

A lendületes, izgalmas történet mellé, tökéletes látványvilág társul. A díszleteket, a látványvilágot, a kosztümöket sokkal jobban eltalálták, mint az első részben. A szó szerint fantasztikus látvány mellé egy csodálatos filmzenét írtak, mely felveszi a versenyt más ebben a műfajban komponált soundtrackkel.

Egy szó, mint száz a Caspian herceg megéri a mozijegy árát, kellemes szórakozást nyújt. Mesekedvelőknek kötelező darab, a szkeptikusoknak pedig megér egy próbálkozást, hátha őket is rabul ejti Narnia csodálatos világa.

90%

Narnia Krónikái - Caspian herceg
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
Amerikai, angol fantasy

Szereplők:
Ben Barnes, Warwick Davis, William Moseley, Georgie Henley, Anna Popplewell
Rendezte: Andrew Adamson
Forgatókönyv: C.S. Lewis regényéből írta: Andrew Adamson, Christopher Markus
Operatőr: Karl Walter Lindenlaub
Vágó: Sim Evan-Jones
Zene: Harry Gregson-Williams
Gyártó stúdió:
Walt Disney Pictures / Walden Media / Ozumi Films / Stillking Films
Forgalmazza: Fórum Hungary

Hazai mozipremier: 2008. június 12.

Forrás és Fotó: Fórum Hungary

Nézze meg a film hivatalos honlapját!!

  • Ehhez a cikkhez: Narnia Kórnikái: Caspian herceg - Kritika jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 3 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekFilmhírekSzínészek, rendezőkMozifilmek