Dokumentumfilm: KánikulaMozifilmek
Bécs külvárosaiban, valahol az autópálya kijáratainál, a hipermarketek és az új lakótelepek között fullasztó és forró a hétvége. 

Kánikula

Hundstage/Dog Days

osztrák film (2001)
dokumentum, művész, dráma

Bécs külvárosaiban, valahol az autópálya kijáratainál, a hipermarketek és az új lakótelepek között fullasztó és forró a hétvége. A kánikulai napok közben hat, egymásba futó történet bontakozik ki, felfedve egy csalódásokkal és magányos figurákkal teli világot. Miközben a lusta és melankolikus nappalok alsónadrágban és bikinikben semmittevéssel telnek, addig az alkoholba, éneklésbe és erotikába merülő éjszakákon elszabadulnak a nyers érzelmek és az erőszak dühe. A nyomasztó hőségben nincs megkönnyebbülés, a feszültség egyre nő, az indulatok a forrongó agresszióig fokozódnak. Az élet megmutatja legbensőségesebb és legsebezhetőbb oldalát.

Ulrich Seidl a Kánikula című filmje 2001-es megjelenéséig dokumentaristaként sokkolta az osztrák publikumot. Ez a film hozta el számára a széleskörű szakmai elismerést, annak ellenére, hogy a dokumentumfilmek kedvelői már 1980 óta követhetik egyedülálló perspektíváját. Második játékfilmjét, az Import/Export-ot szintén számos dokumentumfilm előzte meg.

Megrázó eszközeivel olyan hihető dokumentációt nyújt a nevetséges önillúziókat tápláló emberekről, hogy szinte érezzük a lelki dekadenciát. Mégis sikerül elkerülnie a túlzásokat és a szituációk sem a megszokott módon alakulnak.
A Kánikula felkavaróan nyers film, semmilyen tabut nem ismerve kalauzol minket az élet árnyékos oldalára. Túlzó és sokkoló látlelet, Thomas Bernhard műveihez mérhető anti-Ausztria portré; rendezője érezhetően zsigeri hatásra törekedett. Nincs mit tagadni, ez sikerült is neki. A civilizációs csömör-filmek (A nagy zabálás, Sweet movie) a hetvenes évek elején voltak divatban: a Kánikula ezt a sorozatot folytatja. Nem épp randifilm, aki megnézi, sokáig nem felejti el - jelentsen bármit is ez...

Az Ulrich Seidl sorozat nagy jelentőséggel bír, különösen, mert a közeli Ausztriából hoz el egy olyan kollekciót, melynek bemutatása hiánypótlás értékű.

Kapcsolódó cikkek:
Tudod, hogy van ez, Jézus (2003)
Import / Export (2007)

Szereplők:
Maria Hofstätter, Alfred Mrva, Erich Finsches, Gerti Lehner, Franziska Weisz, Rene Wanko
Rendező: Ulrich Seidl
Írta: Ulrich Seidl és Veronika Franz
Forgalmazza: Szuez Film
Korhatár: 16 éven felülieknek
Hossz: 121 perc

Hazai Mozipremier: 2008. október 2.
  • Ehhez a cikkhez: Kánikula jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

MozifilmekMozipremierek