Dráma: Elly történeteMozifilmek
Negyedik nagyjátékfilmjében a tehetséges író-rendező, Asghar Farhadi az iráni társadalom szerves részét képező szemfényvesztés >>>
Elly története
Darbareye Elly / About Elly
iráni film 2009
dráma

Negyedik nagyjátékfilmjében a tehetséges író-rendező, Asghar Farhadi az iráni társadalom szerves részét képező szemfényvesztés-kultúrára világít rá egy felső-középosztálybeli teherániakból álló társaság tragikusan végződő tengerparti kirándulásáról szóló izgalmas drámával.

Elly (Taraneh Alidoosti), a szép és kedves óvónő feszélyezve érzi magát a Kaszpi-tenger partjánál tett kiránduláson, ahová az egyik anyuka, a túlságosan rámenős Sepideh (Golshifteh Farahani) vonszolta őt el. Sepideh rejtett szándéka - amely hamarosan nyilvánvalóvá válik a társaság előtt -, hogy összehozza Ellyt Ahmad-dal (Shahab Hosseini), aki nemrég vált el német feleségétől, és iráni nőt szeretne asszonyául.
A mellékesen elejtett hazugságok egyre inkább megmérgezik a légkört, végül pedig visszaszállnak arra, aki kimondta őket. A problémák részben a tarofból, az ősi perzsa udvariassági formulából, részben pedig a nemi szerepekből és az osztálykülönbségekből fakadnak.

A film vígjátéknak indul, amely kifigurázza a modorosságot és az udvariaskodást, ám a 45. percben történő incidenst követően Farhadi fokozza a feszültséget, és sejtelmes thrillerré alakítja művét, melynek akár mottójául is szolgálhat a Walter Scott-idézet: "Mily kusza a háló, mit első cselünkhöz szövünk!"

Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2009) - Legjobb rendező: Asghar Farhadi
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2009) - Arany Medve jelölés: Asghar Farhadi


Szereplők:
Golshifteh Farahani, Taraneh Alidousti, Mani Haghighi, Shahab Hosseini, Merila Zarei, Peyman Moaadi
Rendezte: Asghar Farhadi
Forgatókönyv: Asghar Farhadi
Operatőr: Hossein Djafarian
Vágó: Haydeh Safi-Yari
Zene: Andrea Bauer
Gyártó: Dreamlab
Forgalmazza: Dreamlab
Hossz: 119 perc

IMDb

Hazai Mozipremier: 2010. április 8.
  • Ehhez a cikkhez: Elly története jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek