Dráma: Szarajevó gyermekeiMozifilmek
Szarajevó gyermekei (Djeca / Children of Sarajevo)
Rahima (Marija Pikic) és testvére Nedim (Ismir Gagula) a 90-es években zajlott boszniai háború árvái. Szarajevóban élnek >>>

Szarajevó gyermekei

Djeca / Children of Sarajevo

boszniai, német, francia, török film (2012)
dráma

Rahima (Marija Pikic) és testvére Nedim (Ismir Gagula) a 90-es években zajlott boszniai háború árvái. Szarajevóban élnek egy olyan társadalomban, amely morális válságban szenved, és amely a háborúban tömegesen vesztette el a szabadságért küzdő férfiúit. Az élet nem könnyű a kiszolgáltatott fiataloknak. A húszas éveiben járó Rahima iszlám vallás szerint él és egy étterem konyhájában robotol, míg tizenéves, rossz irányba sodródott testvére iskolába jár, ahol egy helyi politikus elkényeztetett fia terrorizálja.

A történet közben megjelennek a múlt kísérteties emlékei: mikor Rahima elmegy vásárolni, hirtelen fülsiketítő robbanásokat hallunk, ennek hatásával a rendezőnő, egy pillanatra elhiteti velünk, hogy újra kitört a háború, de ezek tulajdonképpen csak szilveszteri tűzijátékok az utcán. Hallunk éles, csikorgó hangokat, mintha tankok érkeznének és kiderül, hogy csak építkeznek a szomszéd lakásban. A szörnyű robbanások visszhangját halljuk újra és újra, melyet senki se tud emlékeiből teljesen kitörölni. Ez a háború, nem volt olyan régen és Aida Begic egyfajta feszültséget és félelmet közvetít, a tudatot, hogy ezt mind eltemették, de nem olyan mélyre, itt van a felszín alatt.

Aida Begic 2008-as, nagy sikerű Hó című alkotásában, a bosnyák nőkről mesélt, most ebben a Különös, kísérteties filmben, a fiatalabb generációhoz nyúlt, árva gyerekek nézőpontjából mutatja meg a boszniai háború utáni életet. A Szarajevó gyermekei a tavalyi cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard versenyprogramban szerepelt, ahol a zsűri különdíját nyerte el.

Kapcsolódó cikkek:
(Snijeg, 2008)

Képgaléria:

Marija Pikic, Ismir Gagula
Children of Sarajevo
Ismir Gagula és Marija Pikic
Rahima (Marija Pikic)
Szarajevó gyermekei
Szarajevó gyermekei - Marija Pikic
Rahima (Marija Pikic)
Szarajevó gyermekei (Djeca)
Szereplők:
Marija Pikic, Ismir Gagula, Bojan Navojec, Sanela Pepeljak, Vedran Djekic, Mario Knezovic, Nikola Djuricko
Rendező: Aida Begic
Forgatókönyv: Aida Begic
Producer: Aida Begic
Operatőr: Erol Zubcevic
Vágó: Miralem Zubcevic
Gyártó: Film House Sarajevo, Rohfilm, Les Films de l'Après-Midi
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.
Hossz: 90 perc

IMDb

Szarajevó gyermekei - Poszter
Hazai Mozipremier: 2013. június 27.

  • Ehhez a cikkhez: Szarajevó gyermekei jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek