Dokumentumfilm: Út akadályMozifilmek
A feltartás vagy akadályozás a futball egyik szakkifejezése. Jorgen Leth egyszer forgatott egy >>>
A feltartás vagy akadályozás a futball egyik szakkifejezése. Jorgen Leth egyszer forgatott egy dokumentumfilmet a híres dán futballistáról, Michael Laudrupról, aki igazi virtuóz volt, kiszámíthatatlan mozdulatairól híres, amellyekkel szinte kiprovokálta a feltartást, a kemény játékot, de mindig elegánsan kikerülte az esést vagy a sérülést. Michael Laudrup volt Leth számára a szerepmodell. Jorgen Leth provokálja ki Triertől azokat a ravasz kis trükköket és cseleket, melyek megnehezítik az életét. Ez a film egy olyan projektből nőtt ki, mely Leth keze nyomát viseli magán, és olyan film lett belőle, melyen világosan érezhető Lars von Trier hatása.
Lars von Trier ezúttal a dokumentumfilm-készítés világában próbál ki új utakat, és a neves dán dokumentumfilm-rendező, Jorgen Leth közreműködésével arra vállalkozik, hogy megújítsa e műfaj hagyományos módszereit. Mindkettőjüket vonzotta egy olyan kísérlet, melynek során a filmkészítés gyökeréhez nyúlhatnak vissza, egészen az alapelemekhez, a kép és a hangzás egyszerűségéhez.
Leth a naiv antropológus szerepében próbálja megoldani a ravasz feladatokat, melyek elé a fondorlatos Trier állítja. Játék ez, tele csapdákkal és gonosz fordulatokkal. Lenyűgöző és eddig sosem látott film született a filmkészítőről, aki nem csupán felülvizsgálja, hanem újra is alkotja egyik első munkáját. Az Út akadály a filmkészítés folyamatába kalauzoló utazás.

Út akadály
De fem benspaend/The Five Obstructions
dán, svéd, belga, francia film 2001-2003
dokumentum, dráma

Szereplők:
Jorgen Leth
Lars von Trier
Patrick Bauchau
Alexandra Vandernoot
Rendezők:
Lars von Trier, Jorgen Leth
Forgatókönyv:
Asger Leth, Jorgen Leth
Operatőrök:
Kim Hattesen, Dan Holmberg
Fényképezte: Dan Holmberg
Vágó: Camilla Skousen
Gyártó stúdió:
Almaz Film Productions S.A., Wajnbrosse Productions
Forgalmazza:
Cirko Film - Másképp Alapítvány
Hivatalos honlap
Hossz: 90 perc
Típus: feliratos

Mozipremier: 2005 Május 12.
  • Ehhez a cikkhez: Út akadály jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozifilmek